Vlada smješta imigrante i izbjeglice u šest gradova, uključujući Pulu i Poreč
Objavljeno: 10.09.2015. \\ Politika. \\ 5629 pregleda \\ likes 0 comments 0

Vlada RH po svemu sudeći, će prihvatiti prijedlog Europske komisije o prihvatu 1064 izbjeglice iz Sirije i drugih država koje su došle do Mađarske, Grčke i Italije. Kako prenosi Večernji list, od šest gradova gdje će biti smješteni, čak dva nalaze se u Istri, Pula i Poreč.

Budući da je Vlada i prije masovnog dolaska izbjeglica iz Sirije u Europu već donijela odluku o prihvatu 550 imigranata izbjeglica, nakon što prihvati novi prijedlog Europske komisije, Hrvatska će ih ukupno u dvije godine prihvatiti više od 1600.

Neslužbeno doznajemo da će Hrvatska imigrante i izbjeglice prihvaćati na dvije lokacije – u zagrebačkom naselju Dugave i u Kutini, u prihvatilištima za tražitelje azila.

Ukupni kapaciteti Kutine i Dugava dovoljni su za smještaj 700 ljudi, a iz Vlade doznajemo da će to biti dovoljno jer Hrvatska neće svih 1600 imigranata i izbjeglica primiti odjednom, već sukcesivno u iduće dvije godine.

U Kutini se i inače primaju ranjive skupine – trudnice, obitelji s djecom, maloljetnici bez pratnje, bolesni – pa će tako biti i u slučaju imigrantskog i izbjegličkog vala. Sam smještaj plaćat će se novcem EU.

Iz Fonda za azil, migracije i integraciju Hrvatska će moći tražiti 6000 eura za svakog imigranta i izbjeglicu, odnosno 10.000 eura ako je riječ o pripadniku ranjive skupine. Obveza je naše države da imigrante i izbjeglice integrira u društvo.

Temeljna je ideja da imigranti i izbjeglice u Dugavama i Kutini borave samo neko vrijeme, da uče hrvatski jezik te da kasnije potraže smještaj negdje drugdje, da se zaposle.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta sklopilo je ugovore s obrazovnim ustanovama u Zagrebu, Velikoj Gorici, Kutini, Puli i Poreču, gdje stranci mogu pohađati tečaj hrvatskog jezika.

No, prvi korak po dolasku imigranata i izbjeglica jest definiranje njihova statusa i ishodovanje nužnih dokumenta, što je posao MUP-a. Zatraže li azil ili supsidijarnu zaštitu i budu li im oni odobreni, imigrantima i izbjeglicama će biti riješen dvogodišnji smještaj, a kad je riječ o zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i socijalnoj skrbi, bit će izjednačeni s hrvatskim državljanima.

Za smještaj imigranata i izbjeglica mjerodavno je Ministarstvo socijalne politike i mladih, što znači da se ondje mogu obratiti svi oni koji bi u slučaju potrebe željeli ustupiti svoj dom izbjeglicama. 


Vladin plan za zbrinjavanje migranata

1. Imigranti i izbjeglice će imati pravo na boravak u Hrvatskoj, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, pravnu pomoć, smještaj

2. Radi lakše integracije moći će učiti hrvatski jezik u Zagrebu, Velikoj Gorici, Kutini, Puli i Poreču

3. Ministar Ranko Ostojić osnovao je povjerenstvo za izradu migracijske politike za razdoblje od 2016. do 2018.

4. Iz Fonda za azil, migracije i integraciju RH će moći zatražiti od 6000 do 10.000 eura za svakog izbjeglicu

Heroj Grada
Komentari.