Uspješno okončan prvi Red Bull Air Race u Rovinju
Objavljeno: 13.04.2014. \\ Događaji. \\ Rovinj. \\ 2718 pregleda \\ likes 0 comments 0

Masa ljudi krenula je prema Rovinju koji je ovog vikenda postao vrlo popularno odredište. Red Bull Air Race koji je izvanredno organiziran donio je ovom gradu ne samo na tisuće posjetitelja već i više od tristo akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, kao i pravi dašak događanja kakva su sasvim uobičajena u velikim svjetskim metropolama. Čak 80 tisuća posjetitelja po procjenama domaćina pratilo je u dva dana svjetsko Red Bull Air Race prvenstvo u Rovinju.

Naime, čak je 38 TV-postaja prenosilo zračnu Formulu 1, od čega šest njih uživo, poput Red Bullovog Servus TV-a, Sky Englanda ili pak američkog Fox Sporta.

Gledatelji diljem svijeta imali su prilike vidjeti ne samo vratolomije vrhunskih pilota, među kojima je u Rovinju najomiljeniji bio Austrijanac Hannes Arch, koji je po zastavama koje su visjele s gledališta imao najviše obožavatelja i navijača, već i predivne vizure jednog od naslikovitijih hrvatskih turističkih aduta.

Već od jutarnjih sati kolone prema Rovinju bile su poprilične, kao za poznatu Rovinjsku noć, pa je tako iz smjera Pule kolona sezala skroz do Bala, a iz smjera Kanfanara do izlaza s Istarskog ipsilona. Gužva je bila i na graničnim prijelazima, jer se najveći dio gledatelja odlučio na Red Bull Air Race doći samo u nedjelju, kada su nastupale glavne zvijezde. A Rovinj se pokazao pravim domaćinom.

Svi su objekti radili punom parom, a ugostitelji su zadnjeg dana ovog vrhunskog svjetskog događaja, koji se pripremao godinu i pol, bili prezadovoljni potrošnjom i posjećenošću.

Pobjednik druge utrke svjetskog prvenstva u sportskom zrakoplovstvu, koje je proteklog vikenda pod okriljem Red Bulla održano u Rovinju, austrijski je pilot Hannes Arch, koji je u posljednjem finalnom letu za 85 stotinki bio brži od dvostrukog svjetskog prvaka Paula Bonhommea.

Treće mjesto i prvi podij u karijeri ostvario je japanski pilot Yoshihide Muroya. Posljednji finalist bio je 30-godišnji Kanađanin Pete Mcleod, koji je imao brže vrijeme od Japanca, no zbog previsokog preleta kroz vrata dobio je kaznu od dodatne dvije sekunde.

Ovakav rasplet utrke s posebnim je oduševljenjem dočekala austrijska publika, na tribinama je Austrijanaca bilo nekoliko tisuća, a najvišu stepenicu postolja Arch je najavio već na subotnjim kvalifikacijama postavivši najbrže vrijeme.

- Rasplakao sam se od sreće nakon što sam saznao da sam za dlaku pobijedio u Rovinju pred mnogobrojnom austrijskom publikom, naročito zbog činjenice da smo letjeli nad prilično uskom staze i vjetrom koji je uvelike otežavao manevre. Iskreno, nisam bio toliko samouvjeren kao u Abu Dhabiju, no bio sam koncentriran, moj tim je odradio odličnu zadaću i presretan sam što u ostatak natjecanja idem bodovno poravnat s Bonhommeom, rekao je Arch.

Drugoplasirani Britanac odmah po izlasku iz zrakoplova priznao je kako je u finalnu vožnju ušao s blagim strahom od rušenja pilona te je kroz cijeli let bio pomalo rezerviran, no usprkos svemu izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatom.

Najveći tragičar polufinala bio je Nigel Lamb, kojem se neposredno prije polijetanja na vrsarskom aerodromu oštetio propeler zrakoplova i bio je prisiljen odustati od natjecanja. Australac Matt Hall finale je propustio rušenjem pilona, dok su zbog sporog vremena iz utrke za postolje ispali Nicolas Ivanoff i Martin Sonka.

Heroj Grada
Komentari.