U subotu veliki prosvjed protiv žice na granici
Objavljeno: 31.12.2015. \\ Događaji. \\ 2470 pregleda \\ likes 0 comments 0

Istra i njeni građani sa obje strane žice u subotu održavaju veliki prosvjed protiv žilet žice koja dijeli Istru prvi put od 2. Svjetskog rata. Pridruži se u borbi protiv žice, pridruži se u borbi za Istru kao jedinstveni prostor bez granica i barijera.

Građanski otpor Istrijana sa obje strane žice nastavlja se u subotu velikim prosvjedom u subotu na dvije lokacije. U 11 sati na graničnom prijelazu Lucija/Brezovica organizira se susret zajedništva Istrijana s obje strane žice.

Prosvjed se nastavlja isti dan u 14 sati na Dragonji. Pozivamo vas da nam se pridružite u prosvjedu protiv postavljanja žice na našoj granici u Istri, ali i na ostatku granice Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom, u prosvjedu protiv svih žica koje stoje na putu prirodi i ljudskoj slobodi.

Postavljanje žice u Istri osudili su svi Istrijani, bez obzira da li je riječ o službeno talijanskoj, slovenskoj ili hrvatskoj Istri: Istra je jedinstveni prostor koji živi, ženi se i umire zajedno.

Istarski javni prostor jednoglasno je osudio postavljanje žilet žice u Istri kao čin barbarizma koji će napraviti veliku štetu lokalnoj zajednici i ekonomiji.

Kroničar istarske prošlosti i sadašnjosti, novinar i pisac Milan Rakovac, na taj je potez Slovenaca oštro reagirao: " Žilet-žica u Istri je uvredljiva i glupa zapreka. Upravo su ovi prostori simbol takozvanog suživota, ili convivenze, pa postavljanje žice za mene predstavlja kolektivni suicid Europske unije."

Predsjednik IDS-a još je u subotu pozvao slovensku vladu da odustane od ovog plana:

- IDS se najoštrije protivi postavljanju bodljikave žice na pograničnom području Hrvatske i Slovenije, koju su prema našim informacijama slovenski vojnici postavili između graničnih prijelaza Rupa i Pasjak. Postavljanje bodljikave žice s opasnim žiletima u najmanju ruku loše rješenje za problem izbjegličkog vala time ne rješava apsolutno ništa, a pokazuje sve ono što Europa nije.

Predsjednik Primorsko-goranske Županijske skupštine Erik Fabijanić osudio je u ponedjeljak slovensko postavljanje žice na granici s Hrvatskom, usporedivši tu bodljikavu žicu s onima u nacističkim koncentracijskim logorima.

- Bodljikava žica najviše nas može asocirati na koncentracijske logore. U pregovorima s Europskom Unijom prilikom pristupa Hrvatske govorilo se o ljudskim pravima, pa je bodljikavom žicom EU pokazala vrhunac licemjerja. Pitanje je gdje je taj sustav vrijednosti, gdje su ti standardi ljudskih prava o kojima smo pregovarali, rekao je Fabijanić.

Istarski župan Valter Flego osudio je odluku slovenske Vlade da postavi žičanu ogradu na granici Hrvatske i Slovenije, prvenstveno na području Istre. Za Flega, ovaj čin Slovenaca protivi se temeljnoj ideji na kojoj je zasnovana Europska unija, a to je sloboda kretanja i suradnja.

-Istra se temelji se zajedništvu, suživotu i toleranciji susjeda, ali i drugih naroda. Vjerujem da istarski i slovenski narod dijeli isti stav prema bodljikavoj žici. Trebamo graditi mostove suradnje, a ne podizati zičane ograde, poručio je Flego.

Zastupnik IDS-a u EP-u Ivan Jakovčić danas je uputio pismo predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miroslavu Ceraru, u kojemu je najoštrije osudio postupak dijeljenja Istre podizanjem žilet žice između slovenske i hrvatske Istre.

Zastupnik Jakovčić je napomenuo da postavljanje bodljikave žice predstavlja „ presedan u dugoj istarskoj povijesti, a pokušaj da se na taj način rješava migrantska kriza je apsurdan i tužan“.

Bivši dugogodišnji gradonačelnik Kopra i zastupnik u slovenskom parlamentu Aurelio Juri pozvao je premijera Miru Cerara da što prije opozove odluku o postavljanju žičane ograde na granici s Hrvatskom u Istri:

- Osim što bi mogla donijeti katastrofu turizmu na slovenskoj obali, ograđena rijeka Dragonja kvari odnose s Hrvatskom i ljudima u Istri jer je riječ o osjetljivom dijelu granice koji još nije određen zbog arbitražnog prijepora, a njome se fizički dijeli park prirode Sečovlje te komunikacija u Istri i povezanost talijanske manjine koja živi u Istri i Slovenskom primorju, upozorio je Juri.

Sve najave i novosti u vezi prosvjeda u subotu, možeš pratiti ovdje.

Subota 11 sati na graničnom prijelazu Lucija/Brezovica organizirat će se susret zajedništva Istrijana s obje strane...

Posted by Protiv žice u Istri on Monday, December 14, 2015

Heroj Grada
Komentari.