TDR prodan Britancima transakcijom višom od pola mlrd. eura
Objavljeno: 01.06.2015. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 1618 pregleda \\ likes 0 comments 0

Adris grupa izvijestila je u ponedjeljak kako je u Londonu tijekom vikenda potpisan kupoprodajni ugovor kojim je kompanija British American Tobacco (BAT) preuzela TDR i ostale tvrtke Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice, a riječ je o transakciji vrijednoj više od pola milijarde eura.

Ugovor je potpisan u subotu, 30. svibnja, a odnosi se na TDR-a, tvrtke Istragrafika, Hrvatski duhani te maloprodajne lance iNovina i Oprese.

Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, doseže 505 milijuna eura, navode iz Adrisa.

Ističu i da se kupoprodajnim ugovorom novi vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

Konačnu potvrdu ove kupoprodaje trebali bi dati dioničari Adris grupe, na skupštini zakazanoj za 14. srpnja ove godine.

U povodu potpisivanja kupoprodajnog ugovora, predsjednik Uprave TDR-a i član Uprave Adrisa Mato Zadro je izjavio kako su zadovoljni postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite radnika.

"No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana", izjavio je Zadro.

Odluku o prihvaćanju BAT-ove ponude Nadzorni odbor Adris grupe donio je na sjednici krajem prošlog tjedna, na kojoj je, kako navode iz Adrisa, utvrđeno da se time osigurava zadržavanje proizvodnje i radnih mjesta u Kanfanaru kao i daljnje materijalno i vrijednosno jačanje Adris grupe. Stoga dioničarima predlažu davanje suglasnosti na Ugovor i upotrebu financijskih sredstava ostvarenih tom transakcijom.

Heroj Grada
Komentari.