Sve spremno za Rovinjsku 'Popolanu'
Objavljeno: 23.04.2014. \\ Sport. \\ Rovinj. \\ 1254 pregleda \\ likes 0 comments 0

Popolana je trodnevna sportsko rekreativna, zabavna, gastro i humanitarna manifestacija namijenjena građanima i gostima Grada Rovinja – Rovigno. Održava se već tradicionalno osmu godinu za redom u zadnjem vikendu mjeseca travnja.

Prva Popolana održana je 2007.g na inicijativu Saveza sportova grada Rovinja uz pomoć Grada Rovinja, Turističke zajednice i Maistre d.d.

Trodnevna manifestacija okuplja svake godine sve više građana i gostiju koji se natječu u brojnim sportsko rekreativnim disciplinama od kojih ističemo: sportski i podvodni ribolov, biciklizam, šah, trčanje i to kako u rekreativnom segmentu tako i u takmičarskom, profesionalnom segmentu.

Na Popolani učestvuju sve generacije građana i gostiju, od polaznika dječjih vrtića, učenika srednjih i osnovnih škola, rekreativaca, članovi sportskih klubova i udruga do umirovljenika. Cilj je, kao što se u samom motu manifestacije navodi, promovirati sport, rekreaciju, odnosno općenito kretanje i fizičku aktivnost u zdravom i prirodnom okruženju kakvog nudi Grad Rovinj.

Paralelno uz sportsko – rekreativna događanja manifestacija se razvila u veliku humanitarnu akciju pod nazivom „1+1=milijuni koraka“ pri čemu se prikupljaju sredstva za one kojima je to najpotrebnije. U 2008. godini opremljen je informatičkom opremom prostor gradskog Društva osoba s posebnim potrebama, u 2009.g nabavljena su četiri ortopedska kreveta za štićenike doma za starije i nemoćne osobe „D.Pergolis“ Rovinj, u 2010. prikupljena sredstva iskorištena su za nabavu radnih stolova za rad s autističnom djecom i pokrivanje troškova cjelogodišnjeg rada defektologa za rad s autističnom djecom. U 2011.g. prikupljena sredstva utrošena za nabavku invalidskih kolica i pokretnih stepenica za potrebe članova Društva osoba s invaliditetom Rovinja. U 2012 i 2013 godine prikupljena sredstva utrošena su za potrebe članova Društva osoba s invaliditetom Rovinja.

Cilj ove manifestacije osim promocije sporta, zdravog načina života, popunjavanja turističke ponude i sudjelovanja na sportskim nadmetanjima je i senzibilizacija javnosti za volonterskim radom i uključivanjem što više ljudi u humanitarne akcije s ciljem promicanja zajedništva i suradnje.

Prvi dan manifestacije rezerviran je za sportsko – rekreativni i zabavni program za polaznike dječjih vrtića te učenika rovinjskih škola (osnovnih i srednjih). Osim razvijanja sportskog duha cilj je da se djeca u što mlađoj dobi uključe u humanitarne akcije, da se nauče i naviknu da daju onima kojima je najpotrebnije.

Drugi dan je bogat raznim sportskim natjecanjima i prigodnim programom , među kojima se ističu prvenstvo u podvodnom ribolovu, natjecanje u sportskom ribolovu, biciklijada, šahovski turnir te nastupi rovinjskih rekreativaca i plesnih grupa na gradskom trgu. Pripremili smo i jednu novinu a to je prva Trekkink utrka pod nazivom „Stazom kažuna“.

I OVE GODINE ODRŽAT ĆE SE VEĆ POZNATA DEMONSTRACIJA AIKIDO KLUBA (dostavljamo video prošle popolana):

Osim toga, na trgu se odvija sportsko rekreativni program namijenjen mlađim sportskim kategorijama. Treći, ujedno i zadnji dan manifestacije posvećen je tradicionalnom rekreativnom trčanju na 5 km (gradska utrka) i 10. po redu polumaraton (21 km). Osim sportskog karaktera polumaraton bitan je i za promociju grada sa naglaskom na prirodne ljepote i očuvanu priorodu čime se grad Rovinj doista može pohvaliti.

Da bi obogatili sadržaj i pokazali da je mogućnost sporta otvorena svima i ove godine u sklopu polumaratona imamo revijalnu utrku,drugu po redu, za handbike (handcycle) u duljini od 10-ak km. Želimo pokazati da Rovinj ima mogućnosti i za takve manifestacije te da sport nema granica.

Tu su i nastupi članica GK Roxanne sa gostima u proslavu “Go out and dance“. U sklopu Međunarodnog Dana plesa organiziraju u 17,50 i jedan plesni perfomans gdje će se u zrak pustiti baloni, a fotografi i snimatelji pokušati će uhvatiti najljepše trenutke ovog plesnog događaja.


Kao organizatori i učesnici u predmetnoj manifestaciji pojavljuju se :

Polaznici dječjih vrtića grada Rovinja-Rovigno

Učenici nižih razreda osnovnih škola

Učenici sportskih društva osnovnih škola

Učenici sportskih društva srednjih škola

Udruga kineziologa grada Rovinja-Rovigno – odgovorna osoba Ingrid Sau

Gimnastički klub „Roxanne“ Rovinj – odgovorna osoba Daniela Carić

Društvo sportske rekreacije Rovinj – odgovorna osoba Aldo Krelja

Sportsko ribolovni klub „Meduza“ – odgovorna osoba David Pinezić

Klub za podvodne aktivnosti“ Rovinj“ – odgovorna osoba Aleksandar Rajić

Pikado klub „Sansaluti“ – odgovorna osoba Morris Garbin

Pikado klub „Rovinj-Rovigno“ – odgovorna osoba Roland Martinčić

Tenis klub „Sunny“ – odgovorna osoba Sunčica Dropuljić

Košarkaški klub „Rovinj“ – odgovorna osoba Zlatko Orbanić

Rukometni klub „Rovinj“ – odgovorna osoba Žarko Bajin

Ženski rukometni klub „Rovinj“ – odgovorna osoba Tonka Bajić

Ženski košarkaški klub „Rovinj“- odgovorna osoba Ervin Kenjareš

Šah klub „Batana“ – odgovorna osoba Silvano Ugulin

Aikido klub Rovinj-Rovigno - odgovorna osoba Josip Mihovilović

Tae kwon do klub“Rovinj“ – odg.osoba Ivica Bana

Karate klub „Rovinj“ – odg.osoba Radojević Dragan

Kickboxing klub „Budokai“ – odg. osoba Pero Mišković

Trekking – odg.osoba Daliborka Dokić

Dom za starije i nemoćne osobe“D.Pergolis“ Rovinj – odg. osoba Sugar-Rocco A.

Udruga umirovljenika grada Rovinja – odgovorna osoba Maria Pamić

Zajednica Talijana Rovinj – odgovorna osoba Cinzia Ivančević

Društvo osoba s invaliditetom Rovinj – odgovorna osoba Mirjana Kmačić-Pellizzer


Kada bi Popolanu predstavili brojkama to bi izgledao ovako : 1.700 učesnika, oko 150 sportskih radnika i prijatelja sporta koji će biti angažirani direktno u samoj organizaciji i oko 150 volontera i prijatelja sporta koji će indirektno pomagati da tu manifestaciju učine sportskim događajem godine grada Rovinja-Rovigno. Ovogodišnji moto manifestacije : „Moje vrijeme – Il mio tempo“

Heroj Grada
Komentari.