Sponza: Želimo da cijena poljoprivrednog zemljišta u Istri bude u rangu s ostatkom RH
Objavljeno: 17.04.2015. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 830 pregleda \\ likes 0 comments 0

Saborski zastupnik i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza u saborskoj raspravi o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu pohvalio je Ministarstvo i istaknuo dvije stvari koje su bitne istarskim poljoprivrednicima, cijena zemljišta i pravo na legalan posjed.

Unatoč svim do sada uloženim naporima u razvoj poljoprivrede, a ponajviše iz razloga što su se početkom 90-tih godina ugovori stavili van snage, što se od samog osamostaljenja RH prečesto mijenjao Zakon, što nije do danas provedena zemljišna reforma, rezultira time da naša država uvozi prevelike količine poljoprivredno – prehrambenih proizvoda.

Stoga, u cilju stavljanja u funkciju neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, uvođenja poljoprivrednih proizvođača u legalan posjed koji bi time ostvarili pravo na potpore po novom sustavu poljoprivredne politike EU, nameće se potreba mijenjanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Izražavam zadovoljstvo što je Vlada RH svojim amandmanima predložila da Zakonom omoguće dvije ključne izmjene za poljoprivrednike.

Prvo, da se Zakonom „legalizira“ svim poljoprivrednicima miran posjed čime se postižu višestruki pozitivni efekti: omogućava se upis poljoprivrednih površine u Arcod, te čestice ulaze u sustav poticaja, omogućava se povlačenje sredstava iz EU fondova, stimuliraju se Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, potiče se revitalizacija ruralnih sredina i novo zapošljavanje.

Drugo, da se izjednačava površina katastarskih čestica koje se mogu prodavati izravnom pogodbom u jadranskoj Hrvatskoj s površinama u kontinentalnoj Hrvatskoj, a to znači da se u cijeloj Hrvatskoj može prodati do 1 ha površine. Na taj su način propisani jedinstveni čime su poljoprivrednici dovedeni u jednakopravan položaj, što do sada n to nije bio slučaj.

Također, očekujem nakon usvajanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, da ministar Pravilnikom definira cijenu zakupa na način da u jadranskoj Hrvatskoj a time i u Istri, cijena bude niža u odnosu na kontinentalni dio i to iz razloga što su troškovi pripreme, obrade tla, proizvodnje višestruko nepovoljni u odnosu na kontinentalni dio Hrvatske.

Ovaj konačni prijedlog Zakona puno je bolji u odnosu na početni prijedlog i to je važno za poljoprivredne subjekte.

Heroj Grada
Komentari.