Sponza: Želim da Rovinj postane najekskluzivnija hrvatska destinacija
Objavljeno: 16.04.2014. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 1087 pregleda \\ likes 0 comments 0

Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza danas je u intervju za Jutarnji list kazao kako se Rovinj, odnosno građanke i građani Rovinja pokazali izvrsnim domaćinima Red Bull Air Racea, planetarno popularnog događaja koji se po ekskluzivnosti može mjeriti samo s Formulom 1.

Kako je novinar istaknuo, ponajbolji svjetski piloti izveli su prošlog vikenda nezaboravni spektakl na nebu iznad jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj, pa i na Mediteranu.

Jeste li zadovoljni kako je protekla utrka?

- Svjetska manifestacija Red Bull Air Race protekla je u najboljem mogućem redu. U organizacijskom smislu posao je besprijekorno odrađen tako da su pozitivni učinci i efekti, ne samo za Rovinj već i za Istru i Hrvatsku nemjerljivi. Organizacija ovog događanja bio je najveći izazov i najzahtjevniji posao koji je ikad postavljen pred sve nas u Rovinju.

Tko je financijski ponudio teret organizacije?

- Ključno je da je projekt sinergija javnog i privatnog. To je dobitna kombinacija. Najveći dio troškova pokrila je Maistra, te potom brojni sponzori i hrvatska radiotelevizija. Na organizaciji je radilo jako puno ljudi koji su opravdali dobar ugled koji Rovinj ima.

Koliko je sve to koštalo?

- Vjerujte mi da ne znam točno. Maistra je potpisivala ugovore i preuzela financijske obveze.

Vjerujete li da se ulaganje u takvu manifestaciju može isplatiti?

- Apsolutno da. Dobit će biti puno veća od ulaganja. Red Bull Air Race u skladu je sa smjernicama našeg masterplana razvoja turizma u kojem smo si zacrtali kao cilj stvaranje vrhunskih događanja svjetski prepoznatljivog karaktera, zbog kojih će brojni gosti dolaziti u Rovinj.

Ovaj je događaj dio našeg strateškog promišljanja o turizmu i dobar putokaz kako se u ovoj prelijepoj Hrvatskoj može svake godine održati barem četiri ili pet svjetskih prepoznatljivih eventa. Tako bi se Hrvatska na najbolji mogući način pozicionirala na svjetskoj turističkoj karti. Nama u Rovinju to je samo motiv da kreiramo još događanja dostojnih jedne od najpoželjnijih destinacija na Mediteranu.

Rovinj želi postati najekskluzivnija hrvatska destinacija, elitnija i od Dubrovnika?

- Svakako. To ćemo postići u suradnji između javne uprave i turističke privrede. Maistra ima ogromne potencijale, a Rovinj svoju atraktivnost temelji na bogatoj tradiciji i kulturnoj baštini kao i predivnoj prirodi. Moramo samo kreirati sadržaje.

Je li vam cilj zadržati i prvo mjesto u Hrvatskoj po broju ostvarenih noćenja?

- Da,želimo biti prvi i po broju i po kvaliteti. Imamo još prostora u privlačenju gostiju, posebice u zdravstvenom i sportskom turizmu.

Jeste li uživali u pogledu prema nebu?

- Da, gledao sam, ali sam u glavi više bio usmjeren na organizaciju zajedno sa suradnicima kao i brojnim volonterima. Bilo mi je najvažnije da sve prođe kako treba, bez incidenata, i tako je i na kraju i bilo.

Jeste li bili spremni i na mogućnost nesreće?

- Naravno. Imali smo spremne timove hitne medicinske pomoći, posebne ekipe, čak i helikoptere i sve ostalo za slučaj ako nešto pođe po zlu, kazao je gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza

Heroj Grada
Komentari.