Sponza na čelu Izbornog stožera IDS-a, Rosanda zamjenik
Objavljeno: 04.08.2015. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 1413 pregleda \\ likes 0 comments 0

U Puli je 3. kolovoza održana sjednica Predsjedništva IDS-a na temu nadolazećih parlamentarnih izbora. Predsjedništvo je još jedanput jednoglasno potvrdilo da će IDS eventualne koalicije s nekim od vrijednosno bliskih stranaka sklapati "isključivo na temelju konkrentog programa, odnosno projekata koji jamče ubrzani razvoj naše regije i doprinose podizanju kvalitete života njenih građana".

Pregovarački tim u sastavu glavnog tajnika IDS-a Giovannija Sponze, predsjednika Savjeta Tulija Demetlike te člana predsjedništva Valtera Drandića ovlašten je za svu komunikaciju sa strankama koje su IDS-u potencijalni partner za izlazak na izbore. Na sjednici je naglašeno da će odluku o načinu izlaska na izbore, sukladno Statutu stranke, donijeti Savjet IDS-a.

Istarski ipsilon

Na sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o ključnim projektima i mjerama decentralizacije koje će činiti okosnicu IDS-ovog programa, a od kojih izdvajamo nastavak izgradnje istarskog Ipsilona, decentralizirani model implementacije EU fondova i stavljanje u funkciju bivše vojne imovine.

Nastavak izgradnje istarskog Ipsilona znači posao za više od 1000 radnika u trajanju od 3 godine. Puni profil Ipsilona osigurat će bolju protočnost prometa, što je posebno važno zbog konkurentnosti našeg turizma jer je Istra pretežito auto destinacija, ali i veću sigurnost na našoj glavnoj prometnici.

Kao jednu od konkretnih mjera decentralizacije, IDS predlaže usvajanje decentraliziranog modela implementacije EU fondova u kojem bi Ministarstvo za regionalni razvoj imalo ulogu upravljačkog tijela samo na razini državnih programa. Takav decentralizirani sustav vrlo dobro funkcionira, primjerice, u Poljskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije, pa se tako čak 70 posto EU sredstava povlači preko županija. To bi značilo više od 2.66 milijardi kuna za Istarsku županiju do 2020. godine, koja je i do sada bila jedna od najuspješnijih u povlačenju EU sredstava.

Izabran Izborni stožer

Stavljanje u funkciju bivše vojne imovine može biti značajan generator novih gospodarskih aktivnosti, investicija i otvaranja novih konkurentnih radnih mjesta. Primjera radi, stavljanje u funkciju bivših vojnih objekata samo na području Pule omogućilo bi investicije veće od 5 milijardi kuna i otvorilo bi više od 2000 radnih mjesta.

Na sastanku je dogovoren niz pripremnih aktivnosti povodom izbora koje će u sljedećem razdoblju koordinirati izborni stožer IDS-a, kojeg čine predsjednik Giovanni Sponza, zamjenik predsjednika Vili Rosanda, članovi Tulio Demetlika, Sandra Ćakić Kuhar i Valter Drandić te 10 koordinatora po pojedinim Zajednicama podružnica IDS-a, priopćeno je iz IDS-a.

Heroj Grada
Komentari.