Sponza: Istra regija je tema svih tema za Istru
Objavljeno: 24.03.2014. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 694 pregleda \\ likes 0 comments 0

Gradonačelnik Rovinja i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza u današnjem je intervju za Glas Istre razgovarao o najvažnijim političkim temama na Poluotoku i na nacionalnom nivou, te se osvrnuo na nužnost provedbe regionalizacije i decentralizacije Hrvatske.

Vezano za nadolazeće izbore za Europski parlament poručio je kako je tema svih tema, ne samo za IDS, već za građanke i građane Istre. Sponza smatra da su ovi izbori ključ da Istra u Hrvatskoj zadrži status samostalne regije.

Koje su glavne političke teme kojim će se IDS baviti u vašem mandatu?

- Istra regija. Decentralizacija. Smanjenje nezaposlenosti, jer neovisno što je u Istri duplo manje nezaposlenih u odnosu na hrvatski prosjek to će također biti prioritet IDS-ove politike. Kako gledate na kašnjenje regionalizacije i decentralizacije Hrvatske, te stvaranje planskih područja?

- Reforma državne uprave Republike Hrvatske je neophodna. Neophodna kako bi državna uprava postala efikasna i učinkovita na dobrobit građana i gospodarstva. Ključ reforme državne uprave i prvo što treba učiniti je donijeti Zakon o državnim službenici ma i namještenicima. Višak djelatnika kako to neki žele prikazati nije u općinama gradovima, već u državnim agencijama i u dijelovima određenih ministarstava.

Smatrate da bi decentralizacija zemlje bila nužan preduvjet za kvalitetniju državnu upravu?

- Na takav način decentralizacija bi donijela pozitivan učinak. Rasteretila bi državnu razinu nepotrebnih operativnih poslova. Tada bi se državna razina mogla kvalitetnije baviti konkretnim pitanjima, poput usklađivanja brojnih danas neprovedivih zakona, strateškim promišljanjima koja u područjima danas nedostaju, stavljanjem u funkciju državne neiskorištene imovine, a to znači razvoj, nove investicije, nova radna mjesta, te nove prihode za državu. I to je win - win kombinacija. Uostalom, ne moramo izmišljati toplu vodu. Najefikasnije i najbogatije europske države su visoko decentralizirane države. Primjera ima mnogo, od male Danske pa sve do svjetskog gospodarskog lidera Njemačke.

Treba li Istri danas rasprava o Puli ili Pazinu kao sjedištu županije?

- U ovakvim okolnostima ne. Od trenutka kada je IDS uputio u saborsku proceduru pitanje sjedišta županije do danas, dogodile su se radnje, donijeli određeni zakoni koji idu u suprotnom smjeru od dogovorene decentralizacije. Iz Istre se sele određene državne institucije, a IDS-u je tema svih tema Istra regija. Mi u IDS-u nismo za parcijalni pristup, već za cjelovita, održiva i provediva rješenja. Za rješenje cjelovite decentralizacije. Za jasno definiranu regiju Istru da li kroz Ustav ili Ustavne zakone. Na tome će IDS inzistirati i biti dosljedan.

Kako ocjenjujete suradnju sa SDP-om u Vladi?

- Posebnosti Istre, napredak i očuvanje standarda koji jesu postignuti i prije i nakon samostalnosti Hrvatske trebali bi svakome tko živi u Istri biti prioritetom neovisno kojoj političkoj opciji pripada. Poštujem svako mišljenje koje hoće i nadalje doprinositi napretku ove naše, po broju nevelike, ali po mnogočemu snažne županije. Držim da ukoliko želimo u Istri sačuvati kvalitetu života, u tome možemo biti uspješniji ukoliko zajedno budemo glasniji.

Možete li biti konkretniji?

- Vladi u ovoj teškoj situaciji, u odnosu na naslijeđene i nagomilane probleme, ne može biti od pomoći ako se unutar koalicije i od IDS-a samo traži bezuvjetna podrška svim zakonskim prijedlozima. IDS se ponaša odgovorno, vidi probleme, suočava se sa njima, nudi i daje jasna rješenja na pojedine zakone. Inače, ukupnoj hrvatskoj političkoj sceni nužan je i to snažan zaokret. Previše je ozbiljnih problema u društvu. Zadatak politike, političara, opozicije i pozicije, na svima je da pokažemo odgovornost, razinu samosvijesti u odnosu na period u kojemu živimo. Od političkih prepucavanja nema ništa, građanima je toga puna kapa, od toga nitko nema koristi. Hoće li se to dogoditi ponajviše ovisi o liderima političkih stranaka, o medijima i akademskoj zajednici. Tu nam nitko ne može pomoći izvana.

Što očekujete od europskih izbora?

- IDS ima jednog kandidata, odličnog kandidata za Europarlament Ivana Nina Jakovčića. Kao što već jesam rekao tema svih tema ne samo za IDS, već za građanke i građane Istre je da Istra u Hrvatskoj ima status regije. Upravo iz tog razloga jako je važno da Jakovčić postane europarlamentarac, jer tada njegovo političko djelovanje unutar političkih tijela u europarlamentu ima snažan utjecaj da se taj cilj i ostvari.

Istra se u nacionalnim medijima često proziva kao mafijaška i kriminalna sredina.

- To izgovaraju nadobudni glasnogovornici koji odrađuju posao za određene grupacije koje žele doći bez truda na gotovo i zavladati uređenom Istrom. Nedavno objavljeno Ocjenjivanje i razvrstavanje županija prema razvijenosti anuliralo je ove teze. Istra je druga najrazvijenija županija u Hrvatskoj i lider po izvozu. Istra je županija lider po tome koliko je povukla sredstava iz predpristupnih EU fondova; ima upola nižu stopu zaposlenosti od one nacionalne i više od trećine hrvatskog turizma. Istra ima 20 posto više obrazovanog stanovništva od nacionalnog prosjeka. Prosječni dohodak svakog Istrijana je 35 posto viši od hrvatskog prosjeka, a to je tako zahvaljujući njenim marljivim građanima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima i ribarima, obrtnicima, ali i mudroj regionalnoj politici IDS-a.

Heroj Grada
Komentari.