Rovinju nagrada za uzorno provedenu akciju protiv grafita
Objavljeno: 23.11.2016. \\ Vaše vijesti. \\ Rovinj. \\ 477 pregleda \\ likes 0 comments 0

22. studenog u Zagrebu je održano godišnje Savjetovanje „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koje se već tradicionalno održava u studenom povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta. To je prilikom Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge gradova, Udruge općina, Hrvatske zajednice županija i koordinatora iz gradova i općina, dodijelio Gradu Rovinj-Rovigno Povelju za uzorno provedenu Naj akciju 2016. pod nazivom TAGOM OBRIŠI TAG.

Akcija je imala za cilj otvoriti dijalog s mladima o fenomenu grafita u širem društvenom kontekstu te upozoriti na negativan kontekst ostavljanja uličnih „tagova“ u smislu uništavanja javnih površina u gradu

Projekt „Tagom obriši tag“ – Podrži akciju čistih zidova pokrenut je na incijativu Komunalnog servisa Grada Rovinja, a provodio ga je Grad Rovinj u suradnji sa osnovnim i srednjim školama. Projekt je proveden u razdoblju od 20.veljače do 26. travnja 2016. godine kada je održana posljednja akcija uklanjanja tagova.

Projekt se provodio kroz 3 faze:

1. Edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola – kojima je projekt i započeo a održala ih je dr.sc. Anči Leburić, redovna profesorica Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu

2. Facebook stranica akcije – pratitelji stranice su tagirali fotografije čsitih zidova a cilj je bio prikupiti maksimalnih 50 tagova na svakoj fotografiji. Svi koji su kaciju podržali tagirajući se , ujedno su usdjelovali i u širenju čistih zidova na društvenim mrežama. Također su tagiranje, na fotografijama doprinijeli čišćenju zidova u gradu, posebice škola i njihovog okoliša, jer je svaki virtualni tag donio i realnu dimenziju.

3. Akcije uklanjanja grafita – akcije čišćenja grafita provele su se na 6 lokacija, od čega 5 školskih dvorišta. Učenici su zajedno sa učiteljima i djelatnicima Komunalnog servisa očistili zidove rovinjskih škola te time uljepšali okruženje u kojem borave.

Heroj Grada
Komentari.