Istarski restorani među najboljima na svijetu!
Objavljeno: 07.01.2016. \\ Događaji. \\ Rovinj. \\ 5240 pregleda \\ likes 0 comments 0

Na svečanoj prezentaciji projekta La Liste, održanoj u Parizu prošli mjesec, objavljena su imena 1000 najboljih restorana svijeta. A na listi “najvećih” nalaze se čak tri hrvatska restorana: Monte iz Rovinja, Damir i Ornella iz Novigrada te Stancija Meneghetti iz Bala.

Na svečanoj prezentaciji projekta La Liste, održanoj u Parizu prošli mjesec, objavljena su imena 1000 najboljih restorana svijeta. A na listi “najvećih” nalaze se čak tri hrvatska restorana: Monte iz Rovinja, Damir i Ornella iz Novigrada te Stancija Meneghetti iz Bala.

Novigrad, 081215. Restoran Damir i Ornela u kojem se sluzi sirova hrana iz mora. Foto: Goran Sebelic / CROPIX

hotel14

Monte iz Rovinja, koji je i član cijenjene udruge Jeunes Restaurateurs (JRE), ima 60.36 boda i nalazi se na 600. mjestu.

Monte-17--Foto-Blaha-1-

Za usporedbu, prvi na listi, Restaurant de l`Hotel de Ville, Crissier iz Švicarske s tri Michelinove zvjezdice, ima 82.35 boda. Slijede ga Per Se iz New Yorka i Kyo Aji iz Tokija. Restorani su ocjenjivani po nekoliko kriterija – hrana, ambijent, usluga, ponuda vina i ostalih pića.

restaurant7

La Liste (www.laliste.com) je lista 1000 najboljih restorana svijeta dobivena metodom kompilacije rezultata iz više od 200 nacionalnih vodiča i publikacija kao što su Gault Milleau, Michelin, Dining out, TimeOut Food&Drink Awards, Gourmet Traveler, NY Times, Feinschmecker, 50 best, Gambero Rosso, Identita Golose, Espresso i brojni drugi iz ukupno 48 zemalja te online izvora kao što su TripAdvisor, Yelp, L`Internaute koji unazad nekoliko godina postaju sve utjecajniji.

-DSF5334-1-

Zbog ovakve metodologije, čiji je algoritam dostupan na njihovim web stranicama, moto rang-liste je slogan “Objectively delicious – Deliciously objective”, a ista funkcionira kao agregator najboljih među najboljima. Najveći broj restorana, njih više od 100 iz svake zemlje, dolazi iz Japana i Francuske. Dakle, uvjerljivo dominantne gastronomske kulture su francuska, japanska i kineska, a slijede ih talijanska te američki “casual dining”.

Novigrad, 081215. Restoran Damir i Ornela u kojem se sluzi sirova hrana iz mora. Na fotografiji: sirovi repovi skampa. Foto: Goran Sebelic / CROPIX

No, na ovoj rang-listi svoje mjesto su našli i restorani iz “zanemarenih” zemalja kao što su Poljska, Estonija i Slovenija. Osnivač projekta je Philippe Faure, bivši CEO Gault Millaua i predsjednik francuske turističke zajednice, a uz njega se u timu nalazi 20-ak internacionalnih stručnjaka s područja gastronomije i vina. Ovaj uspjeh hrvatskih restorana potvrđuje da je uz prirodnu baštinu naša gastronomija svakako jedan od naših najjačih aduta.

Čestitke za Monte, Damir&Ornellu i Stanciju Menghetti!

 

Heroj Grada
Komentari.