Rovinjski restaurant "Monte" najbolji u Hrvatskoj
Objavljeno: 19.11.2014. \\ Događaji. \\ 3808 pregleda \\ likes 0 comments 0

U gastrovodiču 'Gault Millau' za 2015. godinu u kojemu su ocijenjeni hrvatski restorani, najviše je bodova osvojio rovinjski Monte, a od TOP 10, čak sedam ih je iz Istre. Ovo je velika pobjeda istarske strategije razvoja eno gastronomske destinacije. Istra, opet najbolja!

Vodič kojega su 1972. godine osnovali novinari Henri Gault i Christian Millau, kvalitetom je i opširnošću informacija te vrednovanjem tkz. visoke kuhinje postao direktna konkurencija nadaleko poznatom Michelinu, i sigurna gastro preporuka za mnoge korisnike u svim zemljama Europe za koje izlazi.

Hrvatski su restorani u vodiču od 2004. godine, i to kao poseban dodatak izdanju za Austriju. Od tada do danas mnogi su svoje bodove povećali, mnogi smanjili, a mnogi više i nisu dio Gault Millau.

Ove godine, kao i u posljednjih nekoliko godina, ocjene hrvatskih restorana ograničene su na područje Istre i Kvarnera, s obzirom da je to područje kojemu gravitiraju Austrijanci. Najbolje ocijenjeni hrvatski restoran je restoran Monte iz Rovinja sa 17 bodova i tri kuharske kapice, koji najveći broj bodova drži već nekoliko posljednjih godina. Slijede ga restorani Damir i Ornella iz Novigrada i Stancija Menghetti sa 16 bodova i dvije kuharske kapice, te restorani Johnson iz Mošćeničke Drage, Kukuriku iz Kastva, Marina iz Novigrada kojoj je ujedno i prvo pojavljivanje u vodiču, Pepenero, Wine vault i Zigante koji su dobili 15 bodova i dvije kuharske kapice.

17 bodova i tri kuharske kapice

Monte Rovinj

16 bodova i dvije kuharske kapice

Damir & Ornella Novigrad

Stancija Meneghetti Bale

15 bodova i dvije kuharske kapice

Johnson Mošćenička Draga

Kukuriku Kastav

Marina Novigrad

Pepenero Novigrad

Wine vault Rovinj

Zigante Livade

14 bodova i jedna kuharska kapica

La Grisa Bale

Morgan Brtonigla

San Rocco Brtonigla

Stari kaštel Buje

Toklarija Buzet

Draga di Lovrana Lovranska Draga

Čok Novigrad

Bevanda Opatija

Laurus Opatija

Batelina Banjole

Milan Pula

Buščina Umag

Mare e monti Umag

13 bodova i jedna kuharska kapica

Tu Tamo Mošćenice

Sveti Nikola Poreč

Mediterraneo Rovinj

12,5/20 bodova

Stari podrum Momjan

Heroj Grada
Komentari.