Rovinjska bolnica dobit od 1,77 milijuna kuna ulaže u obnovu
Objavljeno: 18.02.2016. \\ Događaji. \\ Rovinj. \\ 2910 pregleda \\ likes 0 comments 0

Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Primarijus dr. Martin Horvat na čelu s ravnateljem dr. sc. Marinkom Rade izazovnu poslovnu 2015. godinu zaključuje sa dobiti od 1. 770. 000 kuna.Zarazliku od mnogih zdravstvenih ustanova u zemlji koje se nose s pomanjkanjem financijskih sredstava, u Rovinju već drugu godinu uzastopce posluju sa financijskom dobiti.

Za bolnicu koja je još donedavno bila među gubitašima to je značajan iskorak, tim više što jeu 2015. ostvareno i oko 260.000 kuna dobiti više u odnosu na 2014., kada je bolnica po prvi put od 2000. stabilizirala financijsko poslovanje te završila godinu sa 1. 512. 000 kuna dobiti.

''Razlozi ostvarenja ovako značajnog ''viška''od 1,77 milijuna kuna ima više: od boljeg organiziranja poslovanja što je dovelo do većeg angažiranja judskih resursa, do savršenog ispunjavanja godišnjeg limita HZZO-a'',kaže dr. sc. Marinko Rade.

''Ovo nije rezultat rada samo jedne osobe, nego dobar primjer kako se odlični rezultati mogu postići timskim radom. Iako je kadrovska struktura daleko od idealne, unutar Bolnice imamo vrijedne ljude na koje se mogu osloniti i to puno vrijedi'', naglašava ravnatelj.

 

11240
»

 

''Uz to, novom organizacijom radnog procesa, koju sam započeo dolaskom na funkciju ravnatelja 3.veljače2014., povećali smo broj pregledanih pacijenata, odnosno ostvarili smo veći broj obavljenih postupaka u ambulantama. Bolje poslovanje, transparentnost i bolji imidž bolnice u lokalnoj i široj javnosti putem medija, pridonijelo je većoj popunjenosti kapaciteta to jest značajnom povećanju dana bolničkog liječenja (DBL). Kao primjer, napominjem, Bolnica je  laniprimila rekordan broj pacijenata u mjesecu prosincu.Ranijih godina, u prosincu je ustanova imala svega šest do osam pacijenata po odjelu, iako su troškovi hladnog pogona bili značajni.

Također, aktivirali smo novu ultrazvučnu ambulantu za probir (screening) dječjih kukova koja je značajno povećala naš obrtaj u tom segmentu. Zahvaljujem se kolegima ortopedima za njihovu podršku u tom segmentu, zaista me veseli vidjeti da se hodnicima Bolnice opet čuju dječji glasovi“, kaže ravnatelj.  

Dodaje da je uz sve navedeno uspješnom financijskom poslovanju pripomoglo i povećanje cijene HZZO-a za prosječnih osam posto za obavljene usluge, kao i savršeno izvršenje mjesečnog i godišnjeg limita u 2014. i 2015. godini.Također, strogom kontrolom postignute su uštede na većini stavki rashoda poslovanja.

''Od mog dolaska ovo je druga  godina u kojoj završavamo u čistom dobitku, tako da ne moramo čekati oproste dugova, niti imamo ikakve kredite i zaduženja. Želim se iskreno zahvaliti cijelom medicinskom i ne medicinskom bolničkom kadru. Moram napomenuti da Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Dr. Martin Horvat nije klasična bolnica, razvijamo zdravstveni turizam i moramo pružati viši nivo usluga, zbog čega nam je i nemedicinski kadar od velike važnosti.

Iz tog razloga, osim liječnicima specijalistima, medicinskim sestrama, medicinskim tehničarima i fizioterapeutima, želim se otvoreno zahvaliti svim radnicima zaposlenim u praonici rublja, u restoranu i kuhinji, u tehničkoj službi, na portirnici, vanjskim suradnicima i naravno upravi. Zaista su svi, svatko ponaosob, zaslužni za ovakav zavidni financijski rezultat. Moram naglasiti i da smo od  vlasnika Bolnice, Istarske Županije te Grada Rovinja, imali ogromnu pomoć i angažiranost te čvrstu potporu u svim pokrenutim projektima, za što sam zaista zahvalan'', ističe ravnatelj.

 

11241
» Ravnatelj dr.sc. Marinko Rade

 

Za domaće prilike ovi zadivljujući poslovni rezultati savršeno se uklapaju u Plan poslovanja ravnatelja za četverogodišnje mandatno razdoblje, u kojem su prve dvije godine mandata bile određene za postizanje financijske stabilnosti ustanove i akumuliranje sredstava i pričuva, a naredne dvije godine mandata za obnovu rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Prim.dr.Martin Horvat.

''Postignuta financijska stabilnost i akumulirana sredstva nam konačno dozvoljavaju eventualno podizanje kredita za obnovu i programiranje njegove otplate. Cilj nam je dobiti Bolnicu kojom ćemo se ponositi, kako odličnom stručnošću kadrova, tako i njezinim izgledom, ambijentom i prepoznatljivom dodatnom ponudom'', poručuje ravnatelj dr. sc. Rade.

Kako sve ide po planu, od 2016. godine viškom prihoda se namjerava financirati obavljanje potrebnih rekonstrukcija bolničkih zgrada što nije, osim manjih radova, učinjeno u zadnjih desetak godina.

''Uskoro počinjemo sa obnovom Odjela fizikalne terapije i bolničkih odjela za koje smo već dobili puno donacija. Ove godine smo službeno imenovali novog zamjenika ravnatelja, Dr. Miriam Brenčić, te novog pomoćnika za kvalitetu zdravstvene zaštite, Dr. Olega Nikolića. Smatram da ćemo sa tako proširenim stručnim timom biti višestruko efikasniji te će dogodine rezultati biti još veći.

Od novih projekata nadamo se da ćemo uskoro krenuti i sa velikim projektom obnove i dogradnje terapeutske plaže, koja je planirana kao najsigurnija plaža na Jadranu te će kao takva biti dodatna vrijednost u ponudi naše ustanove i brand po kojem ćemo zasigurno biti prepoznati'', ističe ravnatelj dr. sc. Marinko Rade.

 

11242
» Idejno rješenje novog terapeutskog kupališta
Heroj Grada
Komentari.