Rovinj proglašen najboljim mjestom za život i poslovanje
Objavljeno: 28.04.2014. \\ Rovinj. \\ 2590 pregleda \\ likes 0 comments 0

Prema Forbesovoj godišnjoj listi čak šest istarskih gradova našlo se među 15 najboljih za život i poslovanje, među kojima je Rovinj zauzeo čelnu poziciju te je ove godine okrunjen titulom najboljeg grada za život i poslovanje u Hrvatskoj. Na trećem mjestu nalazi se Poreč, Pula je zauzela sedmo mjesto, Umag i Novigrad su na trinaestom i četrnaestom mjestu, dok je Buzet petnaesti.

Forbesov izbor najboljih gradova za život i poslovanje unapređuje se svake godine. Prvotni Forbesov izbor radio se samo na osnovi pokazatelja poslovanja poduzetnika po gradovima. Sljedeće godine izbor je unaprijeđen tako da su se bodovali i pokazatelji poslovanja poduzetnika po gradovima, ali i proračunski pokazatelji gradskih uprava. Ovaj put poboljšan je dodavanjem raznovrsnih pokazatelja kvalitete života u gradovima.

To znači da je ovogodišnji izbor najboljih gradova za život postaje trodimenzionalan. Naime, konačna se ocjena svakog grada dobiva zbrajanjem bodova koji gradovi dobivaju za uspješno poslovanje poduzetnika, povoljne proračunske situacije i veću kvalitetu života. Međutim, bez obzira na stalna poboljšanja Forbesova izbora najboljih gradova jedanaest njih kontinuirano je na listi najboljih. Ti su gradovi Kralovac, Samobor, Velika Gorica, Varaždin, Novigrad Istarski, Sveta Nedjelja, Čakovec, Rijeka, Poreč, Zagreb i ovogodišnji najbolji grad za život i poslovanje – Rovinj.

Uporno pojavljivanje tih jedanaest gradova na popisu najboljih govori nam nam ne samo da je Forbesova metodologija izbora najboljih kozistentna nego i da je poslovanje poduzetnika u gradovima izravno povezano s kvalitetom urbanog života i proračunskim rezultatima gradskih uprava. Drugim riječima, što su poduzetnici koji posluju u pojedinom gradu uspješniji, to je veća kvaliteta života u njemu, a bolja je i proračunska perspektiva gradske uprave.

Kako su drugi istarski gradovi rangirani na ovo listi kao i ostali hrvatski gradovi pogledajte u originalnom članku u PDF-u na linku: Šest istarskih gradova među 15 najboljih za život i poslovanje.

Heroj Grada
Komentari.