Rovinj pokrenuo prvu bubnjarsku školu u Istri
Objavljeno: 11.11.2014. \\ Vaše vijesti. \\ Rovinj. \\ 1210 pregleda \\ likes 0 comments 0

Koliko god malen kao grad, Rovinj konstantno potvrđuje svoju posebnost te održava lekcije ostatku Hrvatske po pitanju snage lokalne samoinicijtive i građanske samoorganiziranosti. Priča započinje u srpnju 2013. Obitelj Roža kontaktira direktora Croatia Drum Camp-a u Grožnjanu, akademskog glazbenika Petra Ćurića.

Razgovor ide rutinski. Klasična pitanja: koliko stoji pohađanje seminara, tko se može prijaviti itd. Obitelj ima sina. Sin svira bubnjeve. Želio bi doći na seminar, no osjeća se premlad. Seminar prolazi, obitelj je u jednodnevnom posjetu kampu (to je poslijepodne baš predavao Dušan Kranjc, bubnjar 2CELLOS koji će također predavati u Rovinju).

Par mjeseci kasnije Ćurić seli u Ljubljanu i nakon ponovljenog kontakta tema je načeta: može li se jednom-dvaput mjesečno nešto organizirati u Rovinju kako bi se mladi bubnjari mogli odgovarajuće obrazovati i podučavati. Jer, poznato je da se u hrvatskom glazbeno-školskom sustavu bubnjevi zanemaruju i nažalost ne smatraju jednakovrijednima ksilofonu ili timpanima. Ne treba trošiti riječi da je takav sustav zastario i naprosto ne ide ukorak s vremenom, suvremenim potrebama i modernim glazbenim sustavom obrazovanja na Zapadu.

«Možete li pronaći šest zainteresiranih kandidata?», pitao je Ćurić, «pronađite pa se javite!» misleći kako se time riješio upornog roditelja. No, sudbina je htjela drugačije. Nakon tjedan dana, čak je osam kandidata spremno čekalo, a ostalo je, kako vele, povijest.

U veljači je krenula Škola bubnjeva Rovinj – prva bubnjarska škola u Istri! Od osam kandidata, broj skače na deset, a do kraja semestra 15 učenika bubnjeva pohađa školu. Među njima i neki od ponajboljih rovinjskih i istarskih bubnjara, kao što su: Goran Salvi (Nola, LeMonde), Zoran Milan (Franko Krajcar, Indivia, Dream Project), Teo Pokrajac (Barbari), Srećko Domitrović (Masterband), Manuel Fabris (Običan svijet). No, Škola je otvorena za sve tehničke razine i godišta, pa ju tako pohađa i cjelokupna ritam sekcija Limene glazbe Rovinj na čelu s Borisom Pulićem, a uz slogan «od početnika do znalca – od amatera do profesionalca» školi se pridružuju i drugi bubnjari od 8-godišnjeg Ivana Juriča i Adama Burića do 62-godišnjeg Bože Čehića. Maestralnim završnim nastupom na Popolani, na središnjem Gradskom trgu u Rovinju, završava prvi semestar Škole, slijede ljeto, gaže, turisti, sezona…

Početkom rujna, nakon golemog broja upita, emaila, pisama i poziva, te praktički 50—ak dodatnih novih zainteresiranih bubnjara iz čitave Istre (i njihovih roditelja!) – odlučeno je da Škola bubnjeva Rovinj nastavi s radom. Predavanja su započela prvog vikenda u listopadu, a semestar će završiti ceremonijalno, Božićnim koncertom na kojem će gostovati i svjetski proslavljeni Talijan Pier Foschi, dugogodišnji bubnjar Jovanottija i ko-autor legendarnih hitova kao što su «L’ombellico del mondo» i «Penso positivo».

Novost za jesen je i pokretanje tzv. ‘Male škole bubnjeva’ koju će, uz Ćurića, voditi njegovi asistenti Rovinjci Goran Salvi, Manuel Fabris i Antonio Apolonio.

Izvor: Mixer.hr
Heroj Grada
Komentari.