Ravnatelj rovinjske bolnice proglašen najboljim mladim znanstvenikom na svijetu
Objavljeno: 11.06.2014. \\ Rovinj. \\ 1827 pregleda \\ likes 0 comments 0

Američki znanstveni časopis Spine (Phila Pa 1976), najutjecajniji i najdugovječniji znanstveni časopis za dijagnostiku te konzervativno i kirurško liječenje patologije i deformiteta kralježnice, ovih je dana proglasio Marinka Radu, ravnatelja Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr.Martin Horvat“ u Rovinju, najboljim mladim znanstvenikom u području patologije kralježnice za tekuću godinu.

Nagrada „Spine Young Investigator Award 2014“ uručena je tijekom godišnjega svjetskog skupa International Society for the Study of Lumbar Spine (Međunarodno društvo za istraživanje slabinske kralježnice) koji se održao u Seul, Južna Koreja, od 3. do 7. lipnja 2014. godine.

Nagradu je dobio za dva istraživanja objavljena u tom časopisu pod naslovom: „In vivo MRI measurement of spinal cord displacement in the thoracolumbar region of asymptomatic subjects: Part 1 - straight leg raise test”, te “In vivo MRI measurement of spinal cord displacement in the thoracolumbar region in asymptomatic subjects: Part 2 - comparison between unilateral and bilateral straight leg raise tests “

Ovo su rezultati linije istraživanja Neuroradiologije kojoj je glavni voditelj Marinko Rade, mr.sc.ortopedske medicine, na University of Eastern Finland te Kuopio University Hospital, obje u Finskoj, a kojoj je cilj razumijevanje neuralne mehanike i protekcijskog mehanizma unutar spinalnog kanala te stvaranje novih dijagnostičkih algoritama kojima će se točnije odlučivati koje pacijente liječiti operativno, a koje konzervativno.

“Spine Young Investigator Award“ je svjetska nagrada koja se dodjeljuje jednom godišnje samo jednoj osobi koja mora biti pri kraju ili unutar 5 godina od završetka doktorata znanosti medicine.

Neki od pobjednika prošlih edicija su:- Taher Fadi, dr.med, specijalizant Opće kirurgije na Hospital for Special Surgery u New York (SAD) za rad: „How safe is lateral lumbar interbody fusion for the surgeon? a prospective in vivo radiation exposure study“- Ankit Mehta, dr.med, specijalist neurokirurgije na odjel neurokirurgije u Duke University Medical Center, Durham, North Carolina (SAD) za rad: “The distribution of body mass as a significant risk factor for lumbar spinal fusion postoperative infections”– Prof. Jonathan Schoenecker, dr.med, specijalist ortopedje, Odjel ortopedije na Vanderbilt University, Nashville, Tennessee (SAD) za rad: „Therapeutic aprotinin stimulates osteoblast proliferation but inhibits differentiation and bone matrix mineralization“.

Zanimljivo je da nitko nikada nije dobio tu nagradu u Hrvatskoj ili susjednim zemljama, ali ni u Finskoj, zemlji koja živi od znanosti i istraživanja. Također je zanimljivo da su rezultati druge linije istraživanja koje ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr.Martin Horvat“ u Rovinju vodi u istim finskim institucijama vezani za Kliničku neurofiziologiju, pa će se preliminarni rezultati prezentirati na ovogodišnjem Svjetskom kongresu medicine boli koji će se održavati u Buenos Airesu u listopadu ove godine te kandidirani su za „K. Granata Young Investigator Award“ koji će biti dodjeljen na svijetskom kongresu elektrofiziologije i kineziologije (ISEK) koji će se održati u Rimu u srpnju ove godine. Želja je ovog istraživača prebaciti dio tih uspješnih istraživanja u Hrvatsku.

Heroj Grada
Komentari.