Radnici Mirne osnivaju tvrtku Mirna d.o.o. i postaju 100% vlasni
Objavljeno: 05.03.2014. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 586 pregleda \\ likes 0 comments 0

Radnici Mirne odlučili su na današnjem zboru radnika da prihvate plan Uprave  o radničkom dioničarstvu kojim bi radnici postali  većinski vlasnici firme. Time Uprava i radnici zajedno nastavljaju borbu oko Mirne. Pitanje je kako će reagirati Ministarstvo financija koje je odlučilo tražiti stečaj Mirne zbog, po njima, nepovoljnog plana predstečajne nagodbe.

Kako prenosi Index.hr, na posljednjem Zboru radnika, održanom prošlog tjedna, direktorica Geneze Valentina Ljubešić radnicima je obećala da će u najkraćem roku model radničkog dioničarstva biti gotov.

Stoga je u ime radnika, Geneza osnovala novo društvo, Mirna Rovinj d.o.o., kojem će radnici postati stopostotni vlasnici. Modelom radničkog dioničarstva, koji će ovih dana biti prezentiran javnosti, radnici će putem tvrtke Mirna Rovinj d.o.o. postati i većinski vlasnici Mirne d.d.

Na taj način će pokušati zaštiti svoj interes i očuvati radna mjesta, naravno ako to odobri politika.

- Inicijativa će zaživjeti jedino ako država to dozvoli i ispravi nepravdu loše privatizacije te na taj način pomogne da vratimo radnicima ono što im pripada, a otimano im je kroz 20 godina, pručila je direktorica.

- Sukladno dogovorima s radnicima, zbog neophodne brzine organizacije i registracije, odlučili smo radnicima pomoći otvoriti tvrtku. Tvrtka je dakle, prema modelu radničkog dioničarstva, namijenjena isključivo radnicima Mirne, a javni bilježnik koji je od prvog trenutka upućen u njenu namjenu, pripremio je prijenos vlasništva u 100 postotnom iznosu na sve radnike. Brzina osnivanja ovdje je bila ključna jer upravo ovakva tvrtka u 100 postotnom vlasništvu radnika, bit će jedna od onih koja će se žaliti na ishod i rješenje Fine, a za što je ostalo još samo nekoliko dana, istaknula je Valentina Ljubešić, direktorica Geneze.

Ovu inicijativu, kao kvalitetan način rješavanja situacije u Mirni, Geneza predlaže radnicima već dugo vremena, no iz razumljivog straha radnici su do sada to odbijali.

- Nakon što je na Aktualnom satu, ministar Linić na pitanje rovinjskog gradonačelnika Giovannija Sponze o budućnosti Mirne svoje `ZA` uvjetovao potrebnim dodatnim kapitalom odnosno ulaskom strateškog partnera koji će dokapitalizirati Mirnu, radnici su zamolili Genezu da se javi kao strateški partner, budući da se nitko drugi nije javio, a što je, bez naše ponude, značilo siguran stečaj. S obzirom na nove okolnosti kojih smo ovih dana svi svjedoci, radnici su danas u potpunosti spremni uhvatiti se u koštac s izazovima radničkog dioničarstva. Naravno, inicijativa će zaživjeti jedino ako država to dozvoli i ispravi nepravdu loše privatizacije te na taj način pomogne da vratimo radnicima ono što im pripada, a otimano im je kroz 20 godina, zaključila je.

Podsjetimo, jučer su Linić i Sponza imali sastanak na kojem su razgovarali o budućnosti Mirne.

- Za sada ne mogu iskazati konačni ishod, međutim danas sam od ministra financija osjetio najbolju namjeru od strane države kako bi se spasila Mirna, radnici i proizvodnja, poručio je nakon sastanka gradonačelnik Rovinja.

 

Rovinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Giovanni Sponza rekao je kako se ministar Linić slaže s činjenicom kako za isti stol trebaju sjesti svi ključni sudionici. Predstavnici radnika, Županije, Grada na čelu sa predstavnicima ministarstva.

"Ponovit ću ono što sam do sada i bezbroj puta i rekao da je velika odgovornost i na upravi i na skupštini društva, no danas mi je bilo jako važno čuti da država koja potražuje najviše novaca od Mirne, izgleda afirmativno i odgovorno, ono što mogu kazati jest da želim vjerovati da će priča vezana oko Mirne, na kraju biti sa pozitivnim ishodom", rekao je danas nakon sastanaka sa Slavkom Linićem, rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza jučer.

IN REKLAMA

Aikido Rovinj

Heroj Grada
Komentari.