Premijer Milanović : NE regijama, NE Istri regiji
Objavljeno: 21.07.2015. \\ Politika. \\ 1585 pregleda \\ likes 0 comments 0

Milanović je javno poručio da on neće dopustiti regionalizaciju Hrvatske, i time javno poručio građanima Istre da on nije njihova opcija na predstojećim izborima. Možda bi ga to moglo koštati premijerske stolice u budućem mandatu. Ovakvim postupcima premijer samo gubi vjerodostojnost i povjerenje Istrijana pred naredne izbore

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović kao da ima edipov kompleks, pa ima latentni sukob sa biračkim tijelom( roditelj 1) koje ga je postavilo na mjesto premijera. Ali zato mu je intimna želja da ga postavi za premijera ono drugo biračko tijelo, HDZ-ovo. Njegov drugi roditelj, Franjo Tuđman i HDZ, očito su u dubini Milanovićeve duše kao onaj omiljeniji, bolji, voljeniji i draži roditelj.

Jer kako drugačije nazvati niz 'državničkih' poteza kojim kao u kampanju za novi mandat ide sa liste HDZ-a, a ne kao lider SDP-a i njegovih partnera sa lijevog centra. Prvo je Tuđmana proglasio najvećim hrvatskim državnikom uz Tita. Pa je prihvatio da se Zračna luka Zagreb zove dr. Franjo Tuđman. Onda je preuzeo projekt HDZ-a i najavio izgradnju Pelješkog mosta. Pa je protekli vikend izjavio kako bi regionalizacija države probudila stare težnje nekih regija iz prošlosti.

Premijeru su županije super, jer su super HDZ-ovim biračima

Premijer smatra da su Županije optimalan oblik srednje teritorijalne organizacije i on ne vidi ništa dobro u tome da se zemlja podijeli u pet regija jer je to, prema njegovim riječima, bila okosnica hrvatskih podjela i manipuliranja Hrvatskom u ne tako dalekoj prošlosti.

Iako nije izrijekom to rekao, očito je mislio na Istru. Jer hrvatska sa pet ili šest regija sigurno ne bi imala nekakav novi srpski separatistički pokret( sjetimo se roditelja 2 - Franje Tuđmana). Nema veze što je Milanović prije zadnjih izbora obećao decentralizaciju i regionalizaciju, i dobio potporu preko 60 posto građana u Istri. Koji su glasali za Istru regiju i za prestanak financiranja centralne države. I početak financiranja istarskih projekata.

Milanović je nastavio:

'Tko god je uspostavio ovakav županijski sustav, posjedovao je vrlo dobar politički osjećaj za hrvatske potrebe', poentirao je Milanović i time (ne)svjesno pohvalio HDZ-ovu vladu iz prosinca 1992, koja je osmislila današnji ustroj države. Pohvalio je time svojeg roditelja 2, Franju Tuđmana, koji je trajno osakatio Hvratsku teritorijalnim ustrojem koji je trom, bez ovlasti, bez novaca i bez ikakve mogućnosti da sami isfinanciraju ijedan ozbiljniji europrojekt.

Potpuno nepoznavanje modernih ustroja država i potreba regija/gradova

Treba se podsjetiti da sustav centraliziranosti( relikt ratnog vremena kad je država sve resurse imala pod svojom upravom, što je poslije dovelo do neviđene privatizacijske pljačke svih građana) koji ima Hrvatska u EU, ima još samo jedna država, Grčka.

Na ove izjave reagirao je stručnjak za upravu Ivan Koprić, predstojnik Katedre za upravnu znanost i Studijskog centra za javnu upravu i javne financije zagrebačkog Pravnog fakulteta.

'To je izraz ili nepoznavanja suvremenih zbivanja s lokalnom i regionalnom samoupravom ili je riječ o izjavi koja je dana iz političkih razloga. Malo je neozbiljno da se daju takve izjave samo iz političkih razloga, a da čovjek ne razmisli što to znači u stručnom smislu. Premijer kaže da bi nas regije podijelile. A ja ga pitam kako to da bi nas pet regija podijelilo, a 21 županija nas ne dijeli', rekao je Koprić. Teritorijalni preustroj, odnosno smanjivanje broja općina i stvaranje regija, bitan je zbog povlačenja sredstava iz fondova EU-a i kapaciteta za razvoj.

'To je pitanje decentralizacije kako bismo imali ozbiljne regije koje će moći preuzeti javne poslove. Dio sadašnjih županija nema snage za bilo kakvu razvojnu ulogu. Milanović pokazuje duboko nerazumijevanje sadašnje infrastrukture EU-a, u kojoj sve leži na višerazinskom upravljanju, a u kojem su regije neizostavna karika', istaknuo je Koprić.

Josipovićev poučak: Tko pokušava udovoljiti svima, sve i gubi

Iako, kaže, nije političar, jasno mu je da je Milanovićeva izjava prije svega motivirana pokušajem da pridobije glasače HDZ-a, protivnika promjene županijske strukture.

'To neće uspjeti. Neka provjeri kako je Ivo Josipović prošao s takvom kalkulacijom. Njegova izjava politički nije produktivna, a stručno je čisti nonsens', zaključio je Koprić.

Inače, prema njegovim istraživanjima, 70 posto od sadašnjih 576 lokalnih i regionalnih jedinica ima manje od 5.000 stanovnika, što se u EU smatra donjom granicom za pružanje minimuma usluga. Koprićeve projekcije govore da bi trebalo opstati samo 120 lokalnih jedinica.

Milanović prkosi svojim biračima, ali i racionalnom modelu javne uprave kroz regionalizaciju

Ne znamo u kojem to svijetu, obično politikanstvo i ulizivanje biračima( koji nisu glasali za tebe), može biti ispred javnog interesa. Kvalitetnija, racionalnija, bogatija, te jača regionalna i gradska uprava su javni interes. Mogućnost razvijanja kapaciteta korištenja EU fondova je javni interes. Manje centralno-planske i državne ekonomije( tako omiljene sljednicama SKH-a u SDP-u i HDZ-u), a više tržišne ekonomije i davanje mogućnosti regijama i gradovima da kreiraju svoj razvoj, je javni interes.

Upravo zato su birači i glasali za Milanovića u Istri. Možda je vrijeme da premijer to shvati, ili bi mogao dobiti još jedan snažan udarac svojim ambicijama na izborima. Jer bez istarskih glasova, vjerovatnost da će ostati premijer, doista je vrlo mala.

Izvori:

24sata.hr

Tportal

Heroj Grada
Komentari.