Počeo rat protiv žice: Mještani Matulja u noćnoj akciji, a žestoko je i on line
Objavljeno: 14.12.2015. \\ Događaji. \\ 10925 pregleda \\ likes 0 comments 0

Počeo je rat protiv žice kojom slovenska strana dijeli Istru prvi put nakon 2. Svjetskog rata. Kako javlja Liburnija.net, dio građana Matulja tokom noći skinuo je dio žice na Rupi koju je tokom vikenda postavila slovenska vojska, za što su priložili i foto dokaz. Kako to obično biva, građani sa ovih područja, su ponovno ispali pametniji i bolji od krute državne birokracije iz svojih metropola, ovaj put iz Ljubljane.

Građanskim neposluhom odgovorili su mještani gornjih matuljskih krajeva na jučerašnje ograđivanje zelene granice između Hrvatske i Slovenije opasnom žicom sa žiletima. Postupanje slovenske vojske, o kojem smo prekjučer prvi ekskluzivno izvijestili uzrujalo je stanovnike Rupe, Pasjaka i drugih pograničnih mjesta, a dio njih odlučio je ”vratiti istom mjerom”.

Tako su se uputili u ”sabotersku misiju” na pograničnom području, te uklonili dio žice koju su Slovenci navodno postavili kako bi zaustavili izbjegličke ”zbjegove” preko ”nebranjene crte razgraničenja”, iako ovo područje nije dio migrantske rute. A sve i da jest – transport izbjeglica odvija se preko službenih graničnih prijelaza, u dogovoru hrvatske i slovenske policije.

Građani Istre, koje su povijesne (ne)prilike razdvojile u tri državne zajednice( Italija, Slovenija i Hrvatska), vjerovali su da će zajednička europska superdržavna zejednica - Europska unija, maknuti sve barijere i granice Istre kao jedinstvene cjeline. Slovenska vlada očito ima neka druga razmišljanja, a građani Istre sa obje strane granice započeli su svoji revolt i borbu za uklanjanje žice.

Postavljanje žilet žice od strane slovenske Vlade, izazvalo je revolt građana sa obje strane koji polako prerasta u zajednički građanski neposluh i prave male gerilske akcije kao što vidimo na priloženim primjerima.

Borba protiv žice odvija se virtualnom i realnom svijetu, a na vama je da odlučite, koje borilište ćete izabrati: the real world or digital world. Svakako nam šaljite slike, meme i video uratke vaše uspješne borbe protiv postavljanja žica u Istri.

Krepat, ma ne molat! #Istrabezgranica

http://www.liburnija.net/u-oku-kamere-gradanskim-neposluhom-protiv-slovenske-vojske-mjestani-uklonili-dio-zice-na-pogranicnom-podrucju-rupa/

https://www.facebook.com/enaistra/?fref=nf

Heroj Grada
Komentari.