Pobjeda Josipovića je najbolja prilika za autonomnu regiju Istru
Objavljeno: 05.01.2015. \\ Politika. \\ 4009 pregleda \\ likes 0 comments 0

Za nekoliko dana održat će se drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti najneizvjesniji do sada. U prvom krugu je Josipović pobijedio za 22 tisuće glasova, a Kolinda Grabar Kitarović je ostvarila bolji rezultat nego što joj je i jedna anketa predviđala, zahvaljujući vojnoj organizaciji koju sprovode Vaso Brkić i Tomo Karamarko.

U Istri je Josipović dobio najveću potporu u cijeloj Hrvatskoj, sa 62% podrške građana, a Kolinda najgori rezultat u državi s 14 posto potpore. U Istri je najbolji rezultat ostvario i Sinčić, sa 20 posto potpore.

PROGRAM "DRUGE REPUBIKE" I REGIONALIZACIJE DRŽAVE UZ SMANJENJE BROJA OPĆINA I GRADOVA

Razlog tako visokoj podršci Josipoviću u Istri, njegov je program koji se zasniva na "Drugoj republici", tj. na ustavnim promjenama koje imaju za cilj smanjenje broja općina i gradova, te regionalizaciju Hrvatske. Uvođenje reda i povećane ovlasti regija, općina i gradova.

Ovaj program Josipovića prva je podrška Istri od bilo kojeg nacionalnog političara, ideji Istre kao autonomne regije koja je dio Hrvatske, države regija.

Na tragu toga, predsjednik IDS-a Boris Miletić je u subotu održao pressicu na kojoj je istaknuo upravo regionalizaciju Hrvatske s regijom Istrom, kao glavni razlog podrške Istre Josipoviću.

- Ovo je prvi put od samostalnosti RH da se netko u državnom vrhu otvoreno založio za regionalni ustroj i decentralizaciju, naglasio je predsjednik IDS-a.

Hrvatska je izuzetno centralizirana zemlja. Oni koji misle da postoji jednakost između centralizacije i integracije - jako griješe. Posljedice su upravo obratne, kazao je Miletić poručivši da „centralizacija vodi dezintegraciji“.

Miletić je ispravno istaknuo važnost ovih izbora za građane Istre. Oni su važni za sve građane Istre iz dva glavna razloga.

1) Istra ima priliku sa predsjednikom Josipovićem postati jedna od regija sa velikim ovlastima po pitanju uprave, financija i odlučivanja. Doista niti jedan političar do sada nije izašao s programom koji kao da se pisao u Istri.

SNAŽNA REGIONALIZACIJA I SPUŠTANJE OVLASTI NA OPĆINE I GRADOVE

Josipović želi racionalizaciju broja općina, gradova i županija. Stotine jedinica lokalne samouprave jedu preko 2,5 milijarde kuna godišnje samo na plaće birokratskog aparata, a da nisu u stanju izvršavati osnovne zakonske zadaće pružanja javnog standarda građanima.

Josipović želi Hrvatsku sa 5 do 8 regija, koje će imati ovlasti jakih regija zemalja Europske unije. Poput Italije, Njemačke, Poljske, Danske i tako dalje.

Josipović je nebrojeno puta istakanuo kako Istra po povijesnim, ekonomskim, društvenim, demokratskim i kulturnim razlozima treba i bit će samostalna regija u budućoj državi regija.

2) Drugi razlog je da pobjeda HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, u roku od nekoliko mjeseci znači dolazak na vlast najgore garniture HDZ-a do sada. Vaso Brkić i Tomislav Karamarko vladaju HDZ-om uz pomoć obavještajnog aparata, ucjenama i oživljavanjem neoustaške retorike. Ta retorika toliko ide kontra istarskog mentaliteta, da istarski HDZ-ovci ne žele glasati za Kolindu.

Ovaj HDZ je najdesniji HDZ u povijesti i otvoreno najavljuju katotalibansko društvo zasnovano na brojnim parabraniteljskim udrugama i klerikalnim vrijednostima koje je Istra jasno i glasno odbila na svim izborima i referendumima do sada.

I što nam preostaje? Izaći u što većem broju na izbore u nedjelju i glasati za kandidata koji je po prvi put u našoj političkoj povijesti ponudio građanima Istre ono što žele:

Autonomnu regiju Istru koja će konačno moći upravljati svojim resursima, razvojom i javnim standardom bez opravdanja da nam je netko treći kriv ili zaslužan za naše uspjehe i neuspjehe.

Upravo je to želja veliko većina istarskih građana, upravljati svojim na svom i po svom. Za to se isplati izaći u nedjelju na izbore, jer imamo priliku glasati za Istru kakvu želimo i zaslužujemo. Po prvi put u povijesti.

Heroj Grada
Komentari.