Opasna azijska bubamara pojavila se i u Istri
Objavljeno: 17.11.2015. \\ Vaše vijesti. \\ 2401 pregleda \\ likes 0 comments 0

Dojave o tim bubamarama stižu u Zavod za javno zdravstvo Istre svakodnevno, a kako su kazali iz Zavoda, za sada je bilo više dojava o masovnoj pojavi bubamara

Tisuće njih slijeću na fasade kuća, prozore i vrata. Dojave o tim bubamarama stižu u Zavod za javno zdravstvo Istre svakodnevno, a kako su kazali iz Zavoda, za sada je bilo više dojava o masovnoj pojavi bubamara.

Invazivna vrsta koja se širi svijetom

- Pozivi su bili iz naselja Sutivanac, Rajki, Rojnići, Foli, Pinezići, Muntić, Kanfanar i Šišan. Na terenu smo uzeli uzorke i utvrdili da se radi o vrsti bubamare koja je tek prije 6-7 godina prvi put zabilježena u Istri, azijska ili harlekinska božja ovčica ili kako je više volimo nazivati bubamara. Radi se o invazivnoj vrsti koja se u zadnje vrijeme širi svijetom - rekao je Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo.

Ne dirajte ih: Mogu izazvati alergijske reakcije

Malo se zna kod nas da njezino prisustvo može utjecati i na pojavu alergijskih reakcija jer kada je ugrožena ispušta hemolimfu koja može prouzročiti astmatični napadaj, konjuktivitis ili kožne reakcije. Zbog toga se preporuča ne dirati ju i ne gnječiti, a najbolja zaštita je da joj se ne dopusti ulazak u kuću, kažu nam u Zavodu.

Heroj Grada
Komentari.