Obraćanje Gradonačelnika povodom Izvješća o radu gradske uprave
Objavljeno: 30.04.2015. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 804 pregleda \\ likes 0 comments 0

Na posljednjoj sjednici podnio sam vama izvješće o radu gradske uprave za drugo polugodište prethodne godine. Stoga neću duljiti i neću navoditi pojedinačne rezultate, jer se oni daju detaljno iščitati iz opsežnog materijala koji vam je dostavljen, već hoću istaknuti četiri najvažnije točke koje vrlo jasno odražavaju sliku 2014. –te godine.

Prva, odgovornost prema javnim financijama. Izražavam se najplastičnije i to na primjeru osobnog novčanika pojedinca. Osobnog novčanika pojedinca kojem je smanjena plaća za 30 %, kojem rastu životni troškovi, a koji uspijeva : - na vrijeme plaćati kreditne obaveze, - na vrijeme plaćati račune, - omogućiti svojoj djeci školovanje, - podmiriti - iznad hrvatskog prosjeka - obaveze članovima obitelji - i k tomu osigurati sredstva za ulaganja

ili

prevedeno na stanje gradskog proračuna koji je izgubio 30 % izvornih prihoda : - podmirujemo obaveze na vrijeme, - nemamo dugovanja, - niti jedna udruga i/ili društvo (njih osamdedestak!) nije prestalo s aktivnostima tijekom svih ovih godina krize, - težimo visokim društvenim standardima, - gradimo nove objekte, - realiziramo razvojne planove i projekte.

Druga, imamo kontinuitet investicija. Iz godine u godinu Rovinj ide naprijed. Isto tako naglašavam - Rovinj ne ide naprijed u skladu sa našim željama i potrebama. Ali objektiv želja i potreba i objektiv realnog i mogućeg dva su sasvim različita pojma. U 2014. godini realizirano je više desetaka milijuna kuna javnih investicija. Njima je podignut standard i kvaliteta života. Isto tako i važno, investicijama se vodi bitka za svako radno mjesto i stvaraju prihodi kako za državu tako i za grad. I ono još važnije, smisao svake da li javne ili privatne investicije, bila ona „mala“ ili „velika„ jest očuvanje prirodnih i kulturnih rovinjskih ljepota. Zato je Rovinj poželjna i prepoznatljiva turistička destinacija. Zato u Rovinju ne padaju cijene nekretnina.

Treća, stopa nezaposlenosti u 2014. pala je za 16 % u odnosu na 2013. godinu. Taj podatak ima težinu. Istra ima duplo manje nezaposlenih u odnosu na hrvatski prosjek. Rovinj je drugi grad u Istri po najnižoj stopi nezaposlenih. No, taj nas podatak ne smije zadovoljiti, ali treba biti motivirajući.Zato moramo nastaviti ulagati snažne napore u osiguranju poslovne aktivnosti, kako bi se smanjivala stopa nezaposlenih.

A sve prethodno omogućava važnu četvrtu točku, a ta je da uspijevamo zadržati visoke društvene i socijalne standarde.

Obzirom da su sve važne odluke koje jesu pridonijele ovom napretku donesene na ovome tijelu, ja vam se – poštovane vijećnice i vijećnici – poštovane suradnice i suradnici zahvaljujem na podršci, čestitam na odgovornosti i doprinosu.

Heroj Grada
Komentari.