Jutarnji list: Instaliranje Kajina za istarskog župana propali državni projekt SDP-a
Objavljeno: 28.09.2014. \\ Politika. \\ 1529 pregleda \\ likes 0 comments 0

U subotnjem Jutarnjem listu izašao je zanimljivi članak sa tezom kako koalicijski partneri SDP-a, HNS i IDS, ruše Vladine reforme pod naslovom "Hrvatska bez reformi zbog svađe koalicijskih partnera". Ono što nama iz Istre odmah upada u oči, da je odlazak Damira Kajina sa pozicije druge osobe IDS-a, kandidatura za župana i sada već dvogodišnje pljuvanje svega što ima veze sa Istrom bio državni projekt SDP-a kojemu su se HNS i IDS otvoreno suprotstavili.

Podsjećamo da Kajin pljuvanje po Istri koristi kao metodu napada na IDS i time realno radi veliku štetu svim građanima Istre, bili oni birači IDS-a ili ne.

Jutarni tako piše:

"U svibnju 2013. vrh HNS-a odbio je Milanovićev poziv za priključenje SDP-u i Damiru Kajinu u sukobu s IDS-om i Ivanom Jakovčićem. Svemu je prethodila višemjesečna svađa Jakovčića i Milanovića, koja je eskalirala kada je uz pomoć SDP-a Damir Kajin krenuo u utrku za istarskog župana. Milanović je vjerovao da SDP može pobijediti u Istri i razvrgnuo je dotadašnju koaliciju s IDS-om.

Vesna Pusić odbila je Milanovićevu ponudu i ušla u savez s Jakovčićem, što se pokazalo kao ispravna odluka. Koalicija IDS-HNS pobijedila je u Istarskoj županiji, Puli i većini gradova, a na izborima za župana Jakovčićev nasljednik Valter Flego bio je bolji od Kajina."

Stavljajući izbore za istarskog župana kao peti od sedam državnih projekata koji su propali, Jutarnji je samo potvrdio višekratno pisanje Istranewsa da je pokušaj Kajina i SDP-a da pobijede na regionalnim izborima, državni projekt u kojem je Kajin imao na raspolaganju cijeli državni aparat financiran iz Državnog proračuna:

1) HINA-u kao glavni servis za informacije u državi

2) HRT kao glavnu televizijsku kuću u Hrvatskoj

3) Represivni aparat - policiju i USKOK

4) Državni birokratski aparat

5) Samu Vladu na čelu sa premijerom

Svaki porezni obveznik mora se zapitati da li Vlada ima pametnijeg posla od korištenja državnih resursa od političkih igri, čak i sa svojim koalicijskim partnerima.

Iako Kajin pokušava stvoriti u javnosti imidž borca za pravdu ovo pisanje Jutarnjeg lista baca novu sliku na Kajina i njegov politički rad.

Sad vidimo da je Kajin bio samo lutka na koncu premijera, koji ga je odbacio nakon neuspjelog pokušaja neke vrste paradržavnog udara na Istru . Naravno da starijima ovo jako liči na način kako je Tuđman pokušao instalirati svoje 'upravitelje' Istre ili kao što je u Zagrebu instalirao svog gradonačelnika kontra rezultata izbora 1996.

Možemo samo zamisliti da je Kajin pobijedio na izborima, da li bi Vlada odustala od ukidanja Istre kao samostalne županije kroz proces 'racionalizacije rada državnih službi'.

Jutarnji list je također 'optužio' IDS da je glavni krivac za rušenje reforme Državne uprave, jer nije dopustio da Istarska županija izgubi svoj samostalni Ured državne uprave. Upravo je Zakon o regionalnom razvitku bio pokušaj potihe 'regionalizacije Hrvatske' u kojem bi Istra izgubila status samostalne županije, i postala dio nove regije Istra-Kvarner-Lika sa sjedištem u Rijeci.

Da li bi Kajin kao župan na daljinsko upravljanje iz Zagreba imao na pameti dobro za Istru ili bi slušao onog tko mu je stavio na raspolaganje cijeli državni medijski, represivni i birokratski aparat i instalirao ga na mjesto istarskog župana.

Na kraju, uvijek ostaje utjeha, da je ova Vlada odustala od regionalizacije preko istarskih leđa, a treba vidjeti da li će neka buduća Vlada naći nekog svog 'Kajina' i pokušati osvojiti nekim novim trojanskim konjem verzije 2.0. Da li će Kajin sada konačno shvatiti da je zapravo iskorišten i odbačen od onog u kojeg se najviše zaklinje, premijera Milanovića.

A možda je Kajin ipak to i shvatio, budući da mu se u zadnje vrijeme baš i ne dopadaju rezultati rada Vlade. Ali opet, što uopće očekivati od čovjeka koji vidi jihadiste po Puli.

Heroj Grada
Komentari.