Jakovčić: Teran je dio istrijanskog identiteta i Istrijani ga se nikad neće odreći
Objavljeno: 29.01.2015. \\ Politika. \\ 898 pregleda \\ likes 0 comments 0

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici pozvao je na uključivanje stručnjaka u rješavanje spora oko zaštite vina teran. Izrazio je neslaganje s posljednjim istupima slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana koji odbacuje trilateralne pregovore o sporu oko zaštite terana.

Jakovčić je podsjetio da je teran posebna vinska sorta koja se stoljećima uzgaja na području Istre. Od Europske komisije očekuje da zajedno s hrvatskim, slovenskim i talijanskim stručnjacima pomogne u pronalaženju za sve strane prihvatljivog rješenja.

Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS)

- Za razliku od slovenskog ministra poljoprivrede Židana, koji neizravno već najavljuje tužbu protiv Europske Unije zbog spora koji postoji oko priznavanja i uporabe vinske sorte teran, želim pozvati sve zainteresirane strane na razumno, u duhu dobrosusjedstva i prijateljstva te nadasve stručno rješavanje spora.

Teran je nedvojbeno posebna vinska sorta koja se stoljećima uzgaja na području cijele zemljopisne Istre i na Krasu. Stoljećima istarski i kraški proizvođači uzgajaju lozu i proizvode vino teran u kojemu uživaju zbog njegove iznimne kvalitete. To je općepoznata i nesporna činjenica. Stoga pozivam Europsku komisiju, stručnjake i proizvođače terana iz Hrvatske, Slovenije i Italije da zajednički utvrde sve relevantne činjenice kako bi se razriješila sadašnja situacija.

Kao Istrijan moram reći da je teran dio našega, istrijanskog identiteta i mi Istrijani se našeg vina terana ne možemo odreći!

Heroj Grada
Komentari.