Istrijani žestoko reagirali: Tri milijarde kuna za autocestu apsurda ima, za Ipsilon nema
Objavljeno: 04.11.2015. \\ Politika. \\ 2355 pregleda \\ likes 0 comments 0

Istarski demokratski sabor je u srijedu upozorio da je apsurdan sustav koji ne dozvoljava razvijenim regijama da novac koji su zaradile ulažu u vlastitu nfrastrukturu i kvalitetu života i, uz poruku “Ne želimo tuđe, ali tražimo pravo na svoje”, istaknuo da bi Istra kao razvijena regija to mogla kad bi Hrvatska bila decentralizirana zamlja.

Istarski demokratski sabor (IDS) u srijedu je priopćio da čestita građanima Velike Gorice, Zagreba i Siska na otvorenoj dionici autoceste Jakuševac-Velika Gorica koja se spaja na autocestu Zagreb-Sisak, ali se istodobno upitao zašto se za Sisak može graditi tri milijarde kuna vrijedna autocesta koja neće biti u sustavu naplata cestarine, a istodobno Istra ne može dobiti zeleno svjetlo za nastavak izgradnje Istarskog ipsilona, vrijednog oko 1,4 milijarde kuna za dionicu Pazin-Matulji, gdje će postojati naplata cestarine.

Apsurd sustava

„Svake godine se iz Istre u državni proračun uplati višak od 800 milijuna kuna, a samo od turizma u Istri se ostvare prihodi veći od 18 milijardi kuna. Godišnje se u Istri ostvari više od 3,2 milijuna dolazaka turista od kojih više od 90 posto dolazi automobilima. No očigledno je da svi ti razlozi nisu dovoljni da se državna birokracija udobrovolji,“ navodi IDS. Kad bi Hrvatska bila decentralizirana zemlja, Istra bi imala dovoljno sredstava i mogućnosti da sama realizira i najveće infrastrukturne projekte poput Istarskog ipsilona koji predstavlja ključnu prometnu vezu Istre s ostatkom zemlje, ističe se.

„Ovim putem želimo još jedanput, na ovom primjeru, skrenuti pozornost na sav apsurd sustava koji je trenutno na snazi i koji ne dozvoljava razvijenim regijama da novac kojeg su zaradile ulažu u vlastitu nfrastrukturu i kvalitetu života. Puni profil Ipsilona je nešto što su naši građani odavno zaslužili i zaradili i nitko im to nema pravo osporavati. Ne želimo tuđe, ali tražimo pravo na svoje,“ zaključili su u priopćenju za javnost iz IDS-a.

Heroj Grada
Komentari.