Istrijani nakon Zagrepčana najbolje plaćeni
Objavljeno: 03.04.2014. \\ Politika. \\ 954 pregleda \\ likes 0 comments 0

Prema rezultatima servisa MojaPlaća.hr, koji nudi informacije o plaćama za pojedina radna mjesta, u prvom kvartalu 2014. prosječna mjesečna neto plaća za sva radna mjesta u Hrvatskoj iznosila je 5346 kuna. To je lagani pad u usporedbi s posljednjim kvartalom 2013., kada je iznosila 5382 kune.

Osim kategorije top manadžmenta, koji ima 115% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja telekomunikacija te tehnologije i razvoja, sa 71% višom, odnosno 60% višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-40%) te radnici u pomoćnim zanimanjima (-38%).

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 8% višu plaću od žena, što je za 1% više u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Stupanj obrazovanja i dalje znatno utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 52% višu plaću u odnosu na one sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 107% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 20% nižu plaću, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 23% višu plaću od prosjeka. Najvišu plaću imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem, čak 66% više od prosjeka.

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke. Stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 16% od prosjeka, dok su plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže - 7% su manje od prosjeka i iznose 4962 kune.

Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% su više od prosjeka. Plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi više su od prosjeka, i to za 1%.

I dalje se više isplati raditi u velikim tvrtkama. U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih plaće su 14% ispod prosjeka, a u tvrtkama s 21 do 50 zaposlenika plaće su oko prosjeka. Plaće u tvrtkama koje imaju više od 1000 zaposlenika 7% su veće od prosjeka.

Gledano prema županijama, najniže plaće u prvom kvartalu 2014. zabilježene su u Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čak 19% ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su u Gradu Zagrebu, i to 14% iznad prosjeka. Slijede Zagrebačka te Istarska županija, gdje su plaće malo niže od prosjeka. Ujedno, Istarska županija zabilježila je 'skok' na ljestvici županija s najvećim plaćama – u prethodnom kvartalu to je mjesto zauzimala Dubrovačko-neretvanska županija.

Heroj Grada
Komentari.