Istra plebiscitarno glasala za regiju Istru koju je ponudio Josipović
Objavljeno: 12.01.2015. \\ Politika. \\ 3327 pregleda \\ likes 0 comments 0

Završili su predsjednički izbori, HDZ je dobio predsjednicu s 30 tisuća glasova prednosti, zemlja se podijelila na dva jednaka pola, a Istra je plebiscitarno glasala za regiju Istru koju je ponudio bivši predsjednik Ivo Josipović.

Kolinda Grabar Kitarović je pobijedila za 32 tisuće glasova, a ako se oduzmu glasovi dijaspore, KGK je pobijedila za manje od dvije tisuće glasova. Ukupno je kandidatkinja HDZ-a dobila preko 1,1 milijuna glasova u rekordnim izborima po izlaznosti gdje je glasalo čak 59,06 posto građana Hrvatske i dijaspore.

U Istri je Ivo Josipović dobio plebiscitarnu podršku, ponajviše zarad svojih ustavnih promjena kojima je predviđao regionalizaciju Hrvatske s Istrom kao zasebnom regijom. Josipović je dobio u Istri potporu 79,47 posto birača ili 81 888 građana Istre.

U odnosu na prvi krug, Ivo Josipović dobio je 29 tisuća ili 55 posto više glasova nego u prvom krugu, što je također rekord ovih izbora. Nema sumnje, da je Istra podržala regiju Istru.

Pula je ponovno veliki grad u kojem je bilo koji kandidat ostvario najveću pobjedu s 79,25 posto potpore, tj. za Josipovića je glasalo 23 137 građana Pule.

Labin je grad u Istri s najvećom potporom za Josipovića, 87,32 posto potpore za Josipovića. Općina s najvećom potporom za Josipovića bila je Sveta Nedelja s 89,57 posto potpore Josipoviću.

Ovako visoku potporu Josipoviću u Istri može zahvaliti samo tome što je Istra prepoznala njegovu želju da se Hrvatska regionalizira i da Istra treba biti samostalna regija unutar zemlje regije.

Gubitkom Josipovića, Istra je propustila najbolju šansu u zadnjih 25 godina da postane autonomna regija.

Uistinu tužan dan za Istru i sve njene građane.

Heroj Grada
Komentari.