Istra oduševila Amerikance, žele kod nas provesti mirovinu
Objavljeno: 05.11.2014. \\ Vaše vijesti. \\ Rovinj. \\ 1332 pregleda \\ likes 0 comments 0

Ugledni Huffington Post pozvao je svoje čitatelje da se, kad odu u mirovinu, presele u Istru. U tekstu koji vrvi komplimentima na račun ovog hrvatskog poluotoka, novinarka Kathleen Peddicord opisala je svoj susret s Istrom u kojoj je boravila prije deset godina.

'U Istri smo tražili staru kuću od bijelog kamena. Obitelj je išla jednim automobilom, a slijedio nas je agent za nekretnine. Putovali smo od jedne kuće do druge, vozili smo se po zavojitim cestama, kroz srednjovjekovna sela i vječna polja maslina, kroz vinove trsove i suncokrete', slikovito je opisala oduševljena novinarka.

Dodala je da su oduvijek vjerovali u budućnost Hrvatske unatoč 'kompliciranoj prošlosti'. Poseban naglasak stavila je na istarski pejzaž koji naziva najljepšim na svijetu: 'Zemlja se uzdiže kako bi vas zagrlila. Kamo god da pogledate, vidjet ćete kako raste nešto lijepo - masline, grožđe, smokve, rajčice, bundeve, borovnice, divlje cvijeće... U Istri su priroda i čovjek stoljećima zajedno radili i tako je stvorena zemlja užitaka koju morate vidjeti da biste je uistinu znali cijeniti', napisala je Kathleen Peddicord.

Iako je ona sa svojom obitelji planirala uživati već odavno, životne okolnosti učinile su svoje pa je valjalo pričekati pravo vrijeme za život u Istri. To se konačno i dogodilo, a na radost novinarke, ništa se nije promijenilo od susreta prije deset godina.

Kad smo se konačno vratili, piše Peddicord, vidjeli smo da Istra oduševljava jednako kao i prije jednog desetljeća. Napomenula je i da Hrvatska unatoč svim svojim ljepotama, još uvijek ima pristupačnije cijene za goste od, primjerice, Italije. 'Za razliku od Toscane, regije u Italiji s kojom se Istra najčešće uspoređuje, prosječan čovjek može si priuštiti Istru. Tamo možete kupiti manju kuću s pogledom na vinograde, savršenu za redovite posjete ili pak za iznajmljivanje, ali i za mirovinu. Sve to možete učiniti za oko sto tisuća dolara', naglasila je Peddicord.

Heroj Grada
Komentari.