IDS koaliciju uvjetuje sa decentralizacijom i regionalizacijom
Objavljeno: 18.07.2015. \\ Politika. \\ 794 pregleda \\ likes 0 comments 0

Predsjednik IDS-a Boris Miletić danas je javnosti poručio da će IDS odluku o mogućem koalicijskom partneru donijeti na stranačkim tijelima uz uvjete decentralizacije uprave i financija, te jasan plan gospodarskog razvoja Istre i Hrvatske.

Mediji su puni špekulacija, uglavnom netočnih, o našem ulasku u koaliciju. Tijela IDS-a će donijeti odluku o eventualnoj koaliciji tek kad budemo imali sve odgovore potencijalnih koalicijskih partnera vezano uz do sad nerealizirane projekte i dijelove Plana 21, kad dobijemo jasan plan gospodarskog razvoja Hrvatske i Istre, i što je najvažnije, kad budemo znali stav potencijalnih partnera prema decentralizaciji koja nam je preduvjet za bilo kakve dogovore.

Predstavnici IDS-a u ovoj vlasti mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Toliko o trgovini. To nas ne zanima. Zanima nas realizacija naših temeljnih politika i provedba ključnih razvojnih projekata. Ova je koalicija napravila puno, pogotovo kad je u pitanju sređivanje države. Međutim, oko nekih stvari nije napravljeno ništa i mi oko toga želimo jasne odgovore koje još nismo dobili.

Uzmite, konkretno, točku 21. Plana 21 koja se zove Politike decentralizacije i koja, recimo, kaže „umjesto da se jačaju velike, centralne, državne institucije, ispod kojih ostaje praznina, sustav ćemo graditi odozdo prema gore.“

Znači, mi smo se Planom 21 jasno dogovorili da će se zemlja decentralizirati, a dogodilo se upravo supratno - u posljednje četiri godine sustav je dodatno centraliziran! To je jako loše jer tromi centralizirani sustavi ne mogu ići naprijed, ne mogu se gospodarski razvijati i u konačnici krahiraju, a najbolji primjer za to je – Grčka!

Odluku o eventualnoj koaliciji odlučit će tijela stranke, a ne jedan čovjek – koliko god to u Hrvatskoj možda zvučalo nevjerojatno. Smatramo da kad su koalicijski dogovori u pitanju, jedini odgovoran pristup je onaj programski. To je uobičajena praksa u najrazvijenijim zemljama Europe i vrijeme je da i mi u Hrvatskoj to konačno naučimo!

U Hrvatskoj se nažalost nismo još naučili da kao društvo donosimo dugoročne strategije koje se neće mijenjati sa svakom Vladom. To je jedan od ključeva uspjeha najrazvijenijih zemalja, a mi se očigledno tome tek trebamo učiti.

Ponosni smo što je kvaliteta poslovnog sektora najbolja je Istarskoj županiji, u kojoj je i turistički sektor najrazvijeniji od svih županija. Rekorderi smo i po udjelu malih poduzeća što jasno ukazuje na povoljnu poslovnu klimu u Istri. Osim toga, kod nas postoji odlična suradnja javnog i privatnog sektora što je od presudnog značaja upravo u ovakvim vremenima.

Istra je odličan primjer da lokalna samouprava, konkretnim mjerama i odlučnim politikama, može biti ključ izlaska iz krize. Apsolutno sam siguran da bi većom decentralizacijom, odnosno boljim partnerstvom središnje države i lokalne samouprave Hrvatska brže izašla iz recesije i napravila ogroman gospodarski skok. Zato toliko inzistiramo na tome.

Ova Vlada je uvela reda u neke sektore i liberalizacije društva. Naš resor, turizam, funkcionira odlično i u tom smislu smo jako zadovoljni. Što se tiče gospodarstva, stvari su se počele kretati u boljem smjeru, međutim, nedostaje nam brzine, okretnosti, a u mnogim stvarima razumijevanja i volje. I to je ono s čim nisam zadovoljan. Jer mnoge stvari su mogle i trebale biti napravljene, a nisu. Decentralizacija je jedna od njih.

IDS se od svojih početaka zalaže za administrativnu, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju kao jedini održivi model gospodarskog razvoja. Hrvatska se mora decentralizirati po uzoru na neke od najrazvijenijih europskih zemalja, poput Njemačke ili Danske - tu nema alternative. Kao što sam već kazao, Hrvatska je visoko centralizirana država što izravno koči gospodarski razvoj naših regija, ne samo Istre nego i svih drugih hrvatskih regija.

Povećanjem ovlasti i odgovornosti nižih razina samouprave (regija, gradova i općina) povećala bi se i motiviranost građana da sudjeluju u kreiranju i provođenju lokalne i regionalne politike, ali i da sudjeluju u javnom nadzoru nad donošenjem i provođenjem javnih odluka i trošenjem javnoga novca.

Decentralizacija nije priča koja se odnosi samo na Istru. Istra je samo dobar primjer, ali to je model kroz koji bi se sve regije u zemlji mogle brže razvijati i osigurati bolje usluge svojim građanima.

Heroj Grada
Komentari.