Harač: Pet kuna za mac od deset šparuga u državnoj šumi
Objavljeno: 19.03.2014. \\ 604 pregleda \\ likes 0 comments 0

Došlo je proljeće, došla je sezona šparuga, a došla je i sezona dozvola za šparuge. Cijena? Prava sitnica, pet kuna za mac od 10 šparuga! To je cijena branja šparuga u državnoj šumi, pa tko voli nek izvoli.

Iz Hrvatskih šuma - Uprave šuma Buzet upozoravaju da je za sakupljanje sporednih šumskih proizvoda, u koje spadaju i šparuge, potrebno, ako se one sakupljaju na području državnih šuma, imati za to dozvolu.

 

Nju je moguće pribaviti u nadležnoj šumariji na čijem se području obavlja sakupljanje, a na području Istarske županije uredi šumarija su u Buzetu, Bujama, Labinu, Pazinu, Rovinju, Poreču i Puli.

 

Naknada za sakupljene šparuge jest od pet kuna po stručku, ističe voditelj buzetske šumarije Christian Gallo.

 

Tko će prebrojavati maceve i kontrolirati berače, nije poznato. No, Gallo dodaje da je u tijeku donošenje novog cjenika i pravilnika o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda na području državnih šuma.

 

Po dosadašnjem cjeniku šumarije, podsjećamo, naknada od pet kuna obračunavala se za svakih deset komada šparuga. Tako nam se država pobrinula da slučajno građani ne bi dobili zdrav obrok samo uz cijenu svog truda, već i uz 'pravednu' naknadu Državnom proračunu!

Heroj Grada
Komentari.