Govor Gradonačelnika Rovinja - Stancija Bembo
Objavljeno: 05.04.2014. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 1295 pregleda \\ likes 0 comments 0

Poštovani antifašisti, čast mi je sve vas srdačno i sa puno poštovanja pozdraviti u ime Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, kao i u svoje osobno ime. Sa puno poštovanja pozdravljam preživjele borce Talijanskog bataljuna Pino Budicin i borce I. istarske brigade Vladimir Gortan.

Danas na Stanciji Bembo - stojimo ispunjeni ponosom i zahvalnošću. Sa pijetetom odajemo počast antifašističkim borcima Rovinjštine ali i antifašistima cijeloga svijeta - jer svi su imali zajedničku misiju: slobodu, pravednost i dostojanstvo čovjeka.

Zato vrijednost antifašizma živi i danas – danas kada se suočavamo s novim oblicima prijetnji u kojima pojedinci pokušavaju nametati svoje interese na štetu šire zajednice.

Iako je povijest, kažu, učiteljica života – za neke to ne vrijedi.

Jer i nakon više od dvadeset godina neovisnosti Hrvatske, nakon Deklaracije o antifašizmu koju je Sabor usvojio 2005. godine, pojedinci smatraju da je zvijezda petokraka danas jedan od većih problema Hrvatske iako je upravo pod tom zvijezdom poražen i fašizam. Pod tom je zvijezdom oslobođen Zagreb, Rijeka, Dalmacija - a Istra pripojena matici zemlji. Tu je zvijezdu poštovao cijeli antifašistički svijet.

Ta zvijezda simbol je antifašizma, koji je i prema Ustavu RH uz Domovinski rat postavio temelje Hrvatske . To su velike i važne istine o kojima moramo voditi računa.

Antifašizam je kontinuirana borba za vrijednosti.

Poštovani antifašisti, moramo biti odgovorni. Moramo biti spremni istini pogledati u oči i kazati da se Hrvatska danas bori s velikim problemima. Da se Hrvatska bori s teškim ekonomskim pitanjima pojačanim globalnom krizom. Da se Hrvatska bori s nezaposlenošću uzrokovanoj dobrim dijelom pretvorbom i privatizacijom na hrvatski način.

Da se Hrvatska bori s krizom morala, jer se omalovažavaju osnovna ljudska i socijalna prava. Upravo iz razloga što se Hrvatska nalazi u teškoj situaciji moramo biti odgovorni!

Neovisno što se naša država nalazi u teškoj situaciji , zagovaram stav da Hrvatska ima perspektivu. Da Hrvatska ima brojne neiskorištene potencijale i resurse koje treba snažnije staviti u funkciju, ali pod jasnim i održim pravilima.

Sa takvim pristupom i konkretnim mjerama može se smanjiti nezaposlenost. Mogu se povećati prihodi gospodarstva, posljedično i Proračuna. Takav pristup daje pozitivne efekte i na sve javne usluge: i na školstvo i na obrazovanje i na zdravstvo i na umirovljenička primanja.

Sve se to može, sve to trebamo jer je krajnje vrijeme, ali sa drugačijim pristupom, pod drugačijim političkim standardima.

Političku destrukciju, ružne neistine, potrebno je zamijeniti kulturom dijaloga, snagom argumenata. Proaktivnim pristupom, konkretnim mjerama, treba pronaći rješenja na izazove vremena, koja jesu teška, ne samo za Hrvatsku, nego za većinu država u svijetu.

Treba postaviti sustav, a da bi sustav funkcionirao, postao stabilan i održiv potrebo je prije svega, nadu – optimizam – povjerenje - vratiti svim stanovnicima naše države. Neoboriva je istina da samo zajedničkom borbom za očuvanjem hrabrih antifašističkih korijena, očuvanjem svega onoga što je u Hrvatskoj vrijedno, plemenito i bitno postajemo jači, jer skupa znamo bolje, znamo više.

To dugujemo i Budičinovcima i Gortanovcima koji su pokazali koliko jedinstvo može biti djelotvorno. To dugujemo i jednoj novoj generaciji branitelja 119. i 154. brigade Hrvatske vojske koja je krenula putem svojih djedova braneći ono što je sveto: svoju zemlju, slobodu i mir .

Istra, njeni građani, doprinijeli jesu slobodi i miru Republike Hrvatske. Doprinijeli su njenom ugledu, demokraciji i visokim civilizacijskim dosezima. Istra je nakon Drugog svjetskog rata i nakon Domovinskog rata odabrala ispravan put.

Put dijaloga, suradnje, povjerenja i dobrih odnosa među ljudima. Istra je radila na stvaranju političke stabilnosti. Izabrala rad. Istrijani drže do svoje tradicije, poštuju svoju povijest, svoje stàre i njihov pošteni težački život, jer sve što su stvorili – stvorili su sami, pomažući jedni drugima u neimaštini koja je često bila prisutna i prije rata i tijekom rata, ali i nakon njega. Zato Istra doista jê zemlja dobrih ljudi.

Štoviše, predsjednik RH dr. Ivo Josipović koji me i odabrao za svog izaslanika na današnjoj svečanosti, rekao je : „Istra je putokaz i mjesto u kojem svi, bez obzira na vjeru i naciju, mogu dobro živjeti u prijateljskom okružju“.

Zato je poštovani antifašisti ovo mjesto i ovaj datum - daleko više od prigodnog okupljanja. To je manifestiranje jednog sasvim određenog, plemenitog i uzvišenog ljudskog opredjeljenja. Jer ovo mjesto govori o slobodi kojoj u punom smislu riječi teži svako živo biće. Slobodi opredjeljenja da budemo ono što jesmo. Odani i požrtvovni prema zajednici u kojoj živimo. Odani ideji da se uvijek treba boriti za bolji i pravedniji svijet. Hvala vama, hvala svima koji ostaju vjerni tradiciji iskrenih istarskih antifašista koji su branili slobodu, čast i dostojanstvo naše Istre.

Heroj Grada
Komentari.