Fašistoidni ispad Dnevnika HTV-a protiv Istre
Objavljeno: 28.07.2014. \\ Politika. \\ 3498 pregleda \\ likes 0 comments 0

U petak su gledatelji javne televizije, HTV-a, koju plaćaju svi građani ove države, mogli doživjeti poprilični šok: u prilogu na Dnevniku 3 u kojem se obrađivala tema HTZ-a, prebrojani su u maniri fašista čelnici predstavništva koji dolaze iz Istre.

Ovako šovinističko i fašistoidno prebrojavanje i prozivanje Istrijana u tijelima HTZ-a, nije doživljeno otkako je Hrvatska neovisna, pa ni u najcrnije vrijeme nacionalističkih i fašistoidnih težnji za vrijeme Franje Tuđmana.

Tako je novinarima HTV-a, na čelu sa Tatjanom Munižabom i Draženom Majića, zasmetalo što su tri od deset direktora predstavništva HTZ-a iz Istre. Ili točno trećina.

Čudi nas da se novinari javne televizije nisu potrudili, pa pronašli podatke da se trećina hrvatskog turizma ostvaruje u Istri, a da Istra ima manje od 10 posto obalne linije Hrvatske.

U svom reagiranju Ministarstvo turizma je jasno dalo do znanja da u cijelom Ministarstvu i Hrvatskoj turističkoj zajednici rade dvoje IDS-ovaca, ministar i njegov voditelj kabineta. Time je jasno dano do znanja da hajka nije namijenjena IDS-u nego Istri, što se vidi i iz slike gore, gdje je jasno istaknuto da je problem što su navedeni iz Istre!

Novinarima HTV-a nije jasno ni da Istra ima najrazvijeniji turistički proizvod, sa najdužom sezonom i sa najboljim smještajnim kapacitetima( kampovi, hoteli i privatni smještaj). A da jedini grad/županija koji se mogu nositi sa Istrom po kvaliteti( i premašiti Istru, da se ne lažemo) je Dubrovnik.

Hajka HTV-a traje već neko vrijeme( od smjene direktorice HTZ-a Meri Matešić ranije ove godine), a glavni asistent u hajci HTV-a je u Istri dobro poznati Ivan Herak, Tuđmanov ministar turizma koji je bio dugo vremena pod istragama i nepravomoćno osuđen, pa poslije oslobođen od strane Vrhovnog suda.

Herak je osuđen zbog krađe javnog novca iz Ministarstva turizma i prebacivanje novca na račun svoje privatne tvrtke, ali je oslobođen odlukom Vrhovnog suda.

HTV već neko vrijeme vodi rat Ministarstva turizma, a sada je za potrebe tog rata, posegnuo za fašistoidnim i šovinističkim prebrojavanjem koliko je Istrijana imenovalo Turističko vijeće za svoje direktore predstavništva u svijetu.

Nismo primjetili da javna televizija prebrojava koliko ima Dalmatinaca, Slavonaca, Zagrepčana ili Riječana u pojedinim agencijama, javnim poduzećima i sličnom, ali sigurno ih ima više nego iz Istre. Ima ih na desetine tisuća, ako ćemo iskreno.

Možemo samo zamisliti kako bi izgledalo prebrojavanje Roma, Srba, Bošnjaka, Albanaca, Čeha, Mađara, homoseksualaca ili bilo koje nacionalne, vjerske ili spolne skupine u Europi. Jasno bi bilo da je riječ o šovinizmu i fašistoidnom činu koji bi trebao biti sankcioniran.

Sve u svemu, Istra u očima vladajuće elite u državi i na javnoj televiziji izgleda ovako:

Istra služi za punjenje državnog proračuna- nema pravo na svoju regiju i autonomiju, već je treba utopiti u regiju sa Rijekom i Likom - ne dao Bog da neki državni dužnosnik bude Istrijan( Istrijani su očito manje vrijedni građani, tj. građani drugog ili trećeg reda).

Istra, sve u svemu, mora biti krava muzara i ima da bude zito. Ili će nas strpati u kojekakve radne logore. I nacisti su prvo identificirali i javno prokazali Židove koje rade u državnim službama, pa su ih onda počeli zatvarati i ubijati.

Imamo prijedlog za HTV: Možda da Istrijani na privremenom radu u Zagrebu nose žute trake oko ruku, kako bi ih lakše identificiralo? Možda ni jedan Istrijan ne bi trebao biti zaposlen u niti jednoj državnoj službi ili agenciji? Možda da ih stavimo u logore?!

Heroj Grada
Komentari.