Eksluzivno: Prijedlog Nizozemaca za izgradnju željeznice Trst –
Objavljeno: 06.03.2014. \\ Politika. \\ 836 pregleda \\ likes 0 comments 0

Na internetu se pojavio mogući projekt izgradnje željeznice Trst-Pula kojom bi se cijela zapadna obala Istre povezala sa Trstom i time se dalje spojila na europske željezničke koridore. Ukupna dužina bila bi 125 kilometara, a put bi trajao do 90 minuta.

Predloženim projektom spojili bi se gradovi: Trst-Kopar-Izola-Umag-Novigrad-Poreč-Rovinj-Pula čime bi cijela zapadna obala Istre zajedno sa svojim gradovima i turističkim središtima imali pristup europskoj željezničkoj mreži kojom dnevno putuju milijuni putnika. Također je projektom previđena izgradnja kolodvora u svim navedenim gradovima.

Ne moramo niti naglašavati što bi realizacija ovakvog projekta donijela Istri: jeftinu i učinkovitu povezanost sa sjevernom Italijom, Slovenijom i Austrijom. Naši građani i turisti dobili bi neku vrstu gradske/prigradske brze  željeznice kojom bi se putovalo umjesto automobilima. Za 20 minuta iz Pule bili bi u Rovinju, ili iz Poreča u Umagu.

Sa jednom takvom mobilnošću i tržište rada bi dobilo na dinamici, pa nekome iz Pule otići na posao u Rovinj bi bilo lako, povoljno i efikasno.

Ono što autori ističu je komplementarnost ovog projekta sa planiranim povezivanjem Istre i Hrvatske sa željezničkom prugom kroz tunel Učku i koridor Zagreb-Rijeka-Pula. Također bi se omogućila direktna veza Rijeka –Kopar sa brzom linijom.

Na kraju, autori napominju da bi bilo lako i kvalitetno povezivanje koridora Rijeka-Pula sa ovom linijom Pula-Trst kod Kanfanara.

Ovakav projekt bi omogućio Istru najbržu i najbolju vezu sa područjem na kojem živi preko 10 milijuna stanovnika i sigurno bi oživila istarski turizam u zimskim mjesecima. Pomogla bi građanima u mobilnosti po istarskom poluotoku, oživjela Zračnu luku Pula, putničku luku  u Puli i omogućila nam da konačno postanemo dio europske  obitelji i po pitanju željezničke povezanosti.

Sa stajanjem  u svim gradovima(Trst-Kopar-Izola-Umag-Novigrad-Poreč-Rovinj-Pula ) Istra bi dobila neku vrste gradske željeznice i gdje bi jedno područje koje se sastoji od 10 gradova ujedinilo u jedan metropolitanski prsten dug 115 kilometara.

Iskreno se nadamo da ljudi odgovorni za vođenje Istre( slovenski, talijanski i hrvatski dio) znaju za ovu ideju. Ukolike ne znaju, apeliramo na njih da se ovako nešto sprovede u djelo i kroz financiranje iz EU fonova napravi našu istarsku Istrianu - željeznicu koja bi ponovno ujedinila Istru u jedan ekonomski prostor i time omogućila kvalitetniji razvoj Istre!

Izvor: http://infrastruct.wordpress.com/2009/04/30/istria-coastal-rail-line-west/

Heroj Grada
Komentari.