Ekološka tržnica Rovinj
Objavljeno: 10.08.2015. \\ Događaji. \\ Rovinj. \\ 1278 pregleda \\ likes 0 comments 0

Ovu srijedu 12. kolovoza ispred OŠ Jurja Dobrila održava se 28. po redu Rovinjska Solidarna Ekološka Tržnica (SET) od 19:00 - 21:00 sati.

Model Solidarne Ekološke Tržnice (SET) razlikuje se u odnosu na klasičnu time što se prodaju samo proizvodi pod ekološkim nadzorom i za koje vlasnici imaju potvrdnicu ili certifikat, kojeg svaki posjetitelj može zatražiti na uvid direktno na štandu. Tržnica okuplja veliki broj volontera koji sudjeluju u manifestacijama i potiče ekološke proizvođače koji besplatno izlažu svoje proizvode.

Dodatne se kontrole i proizvoda i proizvođača vrše kroz povremene posjete imanjima i direktnim uvidom u način proizvodnje i uzgoj proizvoda od strane članova neformalne građanske inicijative Solidarna Ekološka Grupa (SEG) Rovinj koja podupire rad tržnice.

Rovinjska grupa djeluje nešto više od godinu dana i trenutno broji stotinjak ekološki osviještenih članova. Članovi grupe su i potrošači i proizvođači. Kroz zajedničko djelovanje u grupi nastoji se ostvariti prisan međusobni odnos potrošača i proizvođača zajedničkim planiranjem proizvodnje, već spomenutim posjetama te redovnim izvještajima o trenutnom stanju na njivama. Proizvođači od grupe imaju garantirani otkup određene količine proizvoda kroz rezervacije i grupne narudžbe članova zauzvrat potrošači dobivaju najkvalitetniju hranu po povoljnijim cijenama, a sve se bazira na uzajamnoj solidarnosti.

Na ovoj tržnici svoje će nam proizvode ponuditi naši redovni proizvođaći:

OPG Sirotić (A&Ž d.o.o.) sa ovogodišnjim vrcanim medom OPG Komić sa kozmetikom od samoniklog bilja OPG Komparić sa proizvodima od smokava OPG Pekica sa kravljim mlječnim proizvodima OPG Siljan sa trenutnom ponudom povrća

a u goste nam dolaze:

OPG Borojević sa uljem, brašnom i proteinima konoplje, uljem brašnom i sjemenkama lana te heljdom OPG Loboda sa kruškama i šljivama OPG Mihaljević sa jabukama sorte Pilot

SET se u Rovinju održava svake druge srijede na prostoru ispred osnovne škole Juraj Dobrila u popodnevnim satima. Na tržnici se svaki posjetitelj može informirati o alternativnom modelu nabavke ekoloških proizvoda na info pultu solidarne grupe.

Heroj Grada
Komentari.