Dok sve hrvatske stranke žele ukidanje Istre kao regije, Jakovčić smatra da Istra treba biti Ustavom definirana kao regija
Objavljeno: 12.05.2014. \\ Politika. \\ 2820 pregleda \\ likes 0 comments 0

Slobodna Dalmacija je u temi o reformu sustava regionalne samouprave napravila veliku anketu među liderima političkih stranaka o budućnosti županija, pa tako i o budućnosti Istarske županije. Vijesti za Istru na prvi pogled nisu dobre, ali i Istra ima člana Josipovićevog odbora za ustavne promjene – Ivana Jakovčića, koji smatra da Istra mora biti Ustavom definirana kao regija.

Opći je koncenzus da Hrvatskoj ne treba 21 županija, budući da one danas više nemaju nikakvu funkciju, već samo troše novac poreznih obveznika. Uvođenje manjeg broja regija sa većim ovlastima je proces koji jedino može pokrenuti ovu državu koja je postala sama sebi svrha, tj. da ono malo realno ekonomije što imamo financira glomazni birokratski aparat.

Vrata promjenama odškrinuo je predsjednik Ivo Josipović formirajući nedavno stručnu radnu skupinu koja bi trebala prionuti na pisanje novog Ustava. Ta radna skupina sastala se prošli tjedan po prvi put.

Najnovije vijesti govore kako su gradonačelnici velikih gradova( Rika, Osijek i Split) žele povećane ovlasti nalik onima na Zagreb.

Na navedenom sastanku, jedini predstavnik Istre bio je bivši istarski župan Ivan Jakovčić koji je izrazio stav Istre: Želimo da Istra bude navedena u Ustavu kao jedna od hrvatskih regija, čime bi Istra konačno dobila potvrdu statusa autonomne regije u budućoj regionalizaciji Hrvatske.

- Ako je Istra na državnom grbu, onda mora biti i upisana i određena kao regija i u Ustavu, izjavio je Jakovčić nakon sastanka kod predsjednika Josipovića.

Predstavnici nacionalnih stranaka imaju malo sluha za posebnosti Istre što se vidi i izjava njihovih čelnika. Svi bi odreda napravili regionalizaciju kojom bi Istra postala dio Riječke regije. To samo pokazuje koliko imaju senzibilizeta prema našoj posebnosti i osjećaju pripdanosti regiji Istri.

„Umjesto njih treba uvesti pet regija. Takav sustav bio bi puno efikasniji i neusporedivo jeftiniji. I pomogao bi da Hrvatska konačno iziđe iz recesije“, smatra to predsjednik Nacionalnog foruma prof. dr. Nikica Gabrić.

On nadalje ističe da su županije u ranoj fazi razvoja Hrvatske imale svoju funkciju, no ona se s vremenom izgubila, pa je sustav potrebno promijeniti.

Novu podjela regija otvoreno podržavaju sve hrvatske političke stranke: HDSSB, ORaH, Laburisti i Nacionalni forum, SDP i HDZ.

SDP se zalaže za pet regija prema prijedlogu zakona o regionalnoj samoupravi, HDZ se zalaže za četiri regije plus dva disktrikta.

HDSSB predlaže formiranje pet regija: Slavonije i Baranje (806 tisuća stanovnika), Dalmacije (857 tisuća), grada Zagreba (792 tisuća stanovnika), Jugozapadne (857 tisuća) te Sjeverozapadne Hrvatske (976 tisuća stanovnika).

Za regionalizaciju se zauzima i ORaH Mirele Holy i to na četiri regije.

– Zauzimamo se za osnutak četiri regije: Slavonsku, Središnju, Zapadnu i Dalmatinsku – ističe Holy.

Da model treba mijenjati slaže se i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

– Kad god se ova tema nađe na dnevnom redu, svi uzmu salvete i crtaju karte. No, prvo bi se trebali dogovoriti oko kriterija. Ako Hrvatska ne može financirati više od 200 općina, a sve analize to pokazuju, onda nam je jasno da trebamo prepoloviti broj – upozorava Lesar.

Ukoliko Istra uspije u naumu da bude navedena Ustavu RH kao regija sa posebnim ovlastima, san tisuća stanovnika i brojnih generacija Istre bit će ostvaren. Istra će konačno imati i škare i platno svojeg razvoja i neće više biti vezana pupčanom vrpcom za državu koja je na najboljem putu da postane nova Grčka.

Izvori: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/242929/Default.aspx

http://www.istranews.in/article/3152/eksluzivno-u-novom-regionalnom-ustroju-kojeg-priprema-vlada-rh-istra-dio-rijecke-regije.html/

Heroj Grada
Komentari.