Dok su djelatnici Grada Metkovića trpjeli posljedice rada na minimalcu, Božo Petrov i akteri MOST-a uživali pune plaće
Objavljeno: 03.11.2015. \\ Politika. \\ 1728 pregleda \\ likes 0 comments 0

Minimalac, ne radi ušteda, nego otkaza djelatnicima. Prije izbora MOST je obećao smanjenje plaća, a to su i učinili nakon što su preuzeli vlast, ali samo u periodu do 7 mjeseci. Stvarnost je bitno drugačija, radilo o svjesnoj manipulaciji na osnovu koje je Božo Petrov dobio naklonost šire hrvatske javnosti.

Krajem veljače 2014. g., nakon što su postignuti ciljani uvjeti, minimalne plaće preko tri mjeseca, nepodobni zaposlenici Grada Metkovića su dobili otkaze. Otpuštenim djelatnicima sukladno Zakonu o radu isplaćene su otpremnine sa prosjekom 1/3 od tri zadnje minimalne plaće pomnožene sa godinama radnog staža. Grad Metković je odmah idućeg mjeseca, u ožujku 2014. g., donio odluku o povećanju plaća.

Štetne radnje za Proračun Grada Metkovića

Što će se dogoditi ako otpušteni djelatnici dobiju radne sporove, obzirom da su utužili Grad Metković. Prema posljednjim neslužbenim informacijama uskoro se očekuju nepravomoćne presude. Procjena upućenih je da bi se moglo raditi o ukupnoj odšteti u visini čak 10 % godišnjeg proračuna Grada Metkovića. Gradonačelnik Petrov želi, u trenutku eventualnih pravomoćnih presuda u korist bivših djelatnika, biti što dalje od Metkovića, ako je ikako moguće u Saboru ili u Vladi RH.

Rezime: U vrijeme dok djelatnici Grada trpe minimalac, sadašnji zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja je zaposlenik OŠ Stjepana Radića i uredno prima plaću. Profesionalnu ulogu preuzima tek nakon uspostave normalnih plaća, a u isto to vrijeme supruga, koja radi u istoj školi, prelazi na punu satnicu. Milan Kapović, inače vjenčani kum Bože Pertova, za vrijeme minimalca radi u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu i uredno prima punu plaću, a na mjesto ravnatelja Gradskog kulturnog središta Metković dolazi uspostavom također normalne plaće. Treba istaknuti da gore navedeni djelatnici zapošljavaju se u Grad Metković i GKS na plaće koje su ustvari za preko 40 posto veće od njihovih dotadašnjih plaća. U isto vrijeme gradonačelnik Božo Petrov kompenzira minimalac na način da je zaposlio u svoju suprugu u OŠ Stjepana Radića, a vjerojatno stimuliran minimalcem, kupuje i kuću.

Božo, Grmoja, Kapović - minimalac od 9.500 kn i volonter od 7.200 kn?

Prije lokalnih izbora obećanje Bože Petrova je da će svoju plaću svesti na minimalac, što je istini za volju i uradio, na 3.700,00 kn, ali samo zbog prethodno gore navedenog i medijske promocije. Već u ožujku 2014. godine svoju plaću podiže na 9.500,00 kuna.

Nikola Grmoja, nastavnik iz osnovne škole, prije lokalnih izbora 2013. godine predstavljen kao zamjenik gradonačelnika, volonter sa troškom 0,00 kn za Grad Metković, a nakon nepunu godinu dana profesionalni zamjenik gradonačelnika sa neto plaćom 7.200,00 kn. Isti će Grad Metković, u preostale tri godine mandata, koštati više nego što je Petrov uštedio na smanjenju plaća svih zaposlenika Grada Metkovića, a čime se svojedobno medijski proslavio.

Nikad ne isplaćene zaostale plaće

U vrijeme kada MOST na čelu sa Božom Petrovom preuzima vlast u Gradu Metkoviću, djelatnici Grada su bili u zaostatku tri neisplaćene plaće. Nova vlast je uspjela „isplatiti zaostale plaće“ u periodu od sljedećih nekoliko mjeseci i to na način da ih u stvari nikada nije isplatila. Financijskom manipulacijom, putem uspostavljanja minimalca, istopljene su prethodne obveze kroz buduće smanjene isplate plaća. Dakle, u stvarnosti, djelatnicima te zaostale plaće nikada nisu isplaćene. Djelatnici su tijekom minimalca oštećeni za preko 35 % ukupnih godišnjih neto primanja, a i Proračun RH za pripadajuća davanja iz i na plaće te porez na dohodak i prirez.

Transparentnost

Jedno od osnovnih predizbornih obećanja MOST-a je maksimalna transparentnost. Iako su MOST-u puna usta transparentnosti, brojke pokazuju sasvim drugu sliku. Činjenice govore da je grad Metković dobio ocjenu 4,37 od mogućih 10,00, te se nalazi na tek 146 mjestu lokalnih samouprava, odmah ispod Tompojevaca (142 mjesto) i Primoštena (143 mjesto), prema ocjeni GONG-a (LOTUS) za 2014. godinu, u kategoriji NETRANSPARENTNIH.

Prema Institutu za javne financije RH iz lipnja 2015.g. Grad Metković je dobio ocjenu 2, od mogućih 5.

Naknadna pamet

Dana 9. ožujka 2013.g., uoči lokalnih izbora za Grad Metković, MOST Nezavisnih lista je predstavio svoj program pod nazivom Dugoročna strategija razvoja „Metković 2021“. Obzirom da rezultati rada MOST-a u periodu nakon izbora ne govore u prilog ispunjenju programa, isti se ne već neko vrijeme ne može pronaći u izvornom obliku, već samo u izmijenjenom i to postavljenog na Internet na nadnevak 30.prosinca 2014. godine.

Izvor: Metković News

Heroj Grada
Komentari.