Dobre vijesti iz Rovinjske Bolnice
Objavljeno: 05.02.2015. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 3060 pregleda \\ likes 0 comments 0

Iznimno nam je zadovoljstvo i čast objaviti da je Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr. Martin Horvat“ po prvi put od 2000. godine završila proteklu godinu sa financijskim dobitkom.

Od 2001. godine do 2013. godine bolnica je obavljala manje usluga i manje je fakturirala prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) u odnosu na plaćene mjesečne paušale. Posljedica toga je da su realni rezultati godišnjih poslovanja bili negativni pretežito u rasponu od -1.500.000 do -3.388.000 kuna.

2014. je bila vrlo intenzivna godina, u kojoj je izabran novi ravnatelj i u kojoj su se počeli primjenjivati novi racionalniji modeli poslovanja. Uložen trud se na kraju pokazao opravdanim, jer je Bolnica zatvorila financijsku godinu s čak 1.512.000 kuna dobitka, i to unatoč 8% manje prihoda uvjetovanim mjerama štednje HZZO-a. Valja spomenuti da se time Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr. Martin Horvat“ svrstala na popis jedine od 7 hrvatskih bolnica koje trenutno posluju u realnom dobitku.

Od njih, geografski nam je najbliža Klinika za ortopediju Lovran. Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr. Martin Horvat“ ove je godine uspjela ostvariti i više od ugovorenih usluga sa HZZO-om te ostvariti potpunu realizaciju ugovora. Iz toga razloga prikazana je kao primjer uspješne promjene u poslovanju na 1. sjednici proširenog saziva Izvršnog odbora Sekcije bolnica Udruge Poslodavaca u Zdravstvu koja se održala u srijedu 28. siječnja 2015. u Zagrebu.

Izjava ravnatelja:

„Potvrđujem da je 2014. bila psihički i fizički vrlo intenzivna godina za sve djelatnike bolnice, ali i godina koja je donijela izvanredne rezultate. Ovo je godina u kojoj poslije puno vremena po prvi put završavamo u čistom dobitku, bez da moramo čekati oproste dugova i bez da imamo ikakve kredite i zaduženja. Želim se iskreno zahvaliti cijelom medicinskom i ne medicinskom bolničkom kadru.

Moram napomenuti da Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Dr. Martin Horvat“ nije klasična bolnica, nego moramo pružati viši nivo usluga radi inozemnih pacijenata te da nam je zato i nemedicinski kadar od velike važnosti.

Iz tog razloga osim liječnicima specijalistima, medicinskim sestrama, medicinskim tehničarima i fizioterapeutima, želim se otvoreno zahvaliti svim radnicima zaposlenim u praonici rublja, u restoranu i kuhinji, u tehničkoj službi, na portirnici, spremačicama, vanjskim suradnicima i naravno upravi. Zaista su svi, svatko ponaosob, zaslužni za ovakav zavidni financijski rezultat.

Sada kreće novi ciklus u kojem se nadam da ćemo pomalo ali pametno uspjeti obnoviti ovu našu veličanstvenu i povijesnu Bolnicu, i u kojem će građani Istre i šire regije dobiti rehabilitacijsku ustanovu kakvu i zaslužuju.

Ovaj rezultat je ujedno i odgovor mojim kritičarima. Mogao sam odgovoriti na svakakve načine, ali sam umjesto toga odlučio šutjeti i ozbiljno se uhvatiti posla kako bih se dokazao rezultatima, a ne riječima. Vjerujem da sam uspio i napominjem da se to tako inače radi u odgovornom društvu.

Donedavno ovu Bolnicu nisu uopće shvaćali ozbiljno, a ove godine se nalazimo među 10% bolnica u Republici Hrvatskoj koje su uspjele fakturirati cijeli godišnji limit HZZO-a i zaključile financijsku godinu u dobitku, te nas već spominju kao primjer uspješne promjene u poslovanju. Želja mi je, dakako, ostati na vrhu.“

Heroj Grada
Komentari.