Do Istre doletio opasan azijski stršljen
Objavljeno: 23.06.2014. \\ Crna kronika. \\ 13798 pregleda \\ likes 0 comments 0

Azijski stršljenovi su među najopasnijim otrovnim kukcima. Njihov snažan otrov na ljudskom tkivu stvara rupe nalik na rane od metka. Slovenski pčelarski savez već je potvrdio njihovo haračenje u tamošnjim košnicama, a hrvatski stručnjaci opravdano strahuju od njihova dolaska u Hrvatsku. Iako još nema službene potvrde, Istrijani iz Rovinja, Medulina, Raklja u nedjelju se pohvalili da su ubili baš velikog, žutog azijskog stršljena.

Za azijske stršljene kažu da su jedni od najotrovnijih otrovnih kukaca, lete brzinom od 60 km/h, a dnevno mogu preletjeti i oko 100 kilometara. Ta neautohtona vrsta posljednjih je godina u više europskih zemalja izazvala velike štete u košnicama, a u nekim je situacijama opasna je i za ljude.

Pčele ne napada samo u letu nego ulazi i u košnice. U minuti može ubiti 40 pčela koje protiv njega, za razliku od azijskih, nemaju učinkovite metode zaštite.

Azijski stršljeni prvi su se puta pojavili u Europi prije desetak godina te mogu biti vrlo opasni ako se nakon uboda osoba odmah ne javi liječniku. Nedavno je samo u Francuskoj od njegovog uboga umrlo šest osoba.

U odnosu na europske, ovaj azijski naraste i do šest centimetara, a leti brzinom i do 60 km/h. U jednom danu mogu preletjeti 100-tinjak kilometara. Europske pčele protiv njega nemaju prirodnih obrambenih mehanizama. Prije napada na košnice izvidnik locira pčelinjak i označava ga posebnim feromonom, koji privlači ostale stršljenove.

Budući da su iznimno agresivni, u minuti mogu ubiti i pojesti cijelo gnijezdo pčela, a iza sebe ostavljaju samo pčelinje glave i dijelove tijela. Najčešće se gnijezde pod zemljom i na zgradama, a razjari ih i sam prolazak kraj njihova gnijezda.

Samo nekoliko uboda može dovesti do prestanka rada bubrega

Ako se osjete uznemireni, napadaju u rojevima. Iako stručnjaci kažu da njihovim ubodima podliježu alergičari, azijski stršljenovi u sebi imaju toliko otrova da i samo nekoliko uboda može dovesti do prestanka rada bubrega.

Do reakcije dolazi već za minutu, a može završiti smrću, gubitkom svijesti, padom tlaka i otežanim disanjem. Hrvatski stručnjaci savjetuju izbjegavanje odjeće živih boja i poseban oprez ako se jede u prirodi.

Svake godine u prosjeku ubiju 40-ak ljudi i napadnu na desetke tisuća pčelinjih košnica. Imaju široku narančastu glavu i žalac dug šest milimetara, kojime mogu više puta ubrizgati velike količine moćnog otrova.

Heroj Grada
Komentari.