Al Bano podržao Putina: Krim je ruski, kao što je Istra talijanska
Objavljeno: 20.11.2014. \\ Politika. \\ 1931 pregleda \\ likes 0 comments 0

Poznati talijanski pjevač , glumac i u zadnje vrijeme vinar, Al Bano, u svojem intervjuu za Corriere della sera, nazvao je Istru talijanskim Krimom: Krim je ruski, a isto tako ukrajinski separatistu se bore da ostanu sa Rusijom. To je ista situacija kao sa Istrom. Svi smo znamo da je talijanska, čak i ako smo prihvatili diktat velesila.

U svom intervjuu u kojem veliča Putina i brani njegovu potporu separatistima i aneksiju Krima, Al Bano je izrazio ružne teritorijalne pretenzije na Istru, iskrivljujući povijesnu istinu.

Usporedio je Istru i Krim, kao dvije povijesne talijanske i ruske pokrajine, koje su otete Italiji, odnosno Rusiji. Dao je za pravo Putinu za aneksiju Krima, uz opasku da podržava naoružavanje separatista i da je to normalno.

Pitanje je da li Al Bano misli da i Italija ima možda pravo 'vratiti' svoju povijesnu pokrajinu, Istru, na sličan način kao i Putin Krim. Talijanski mediji u naslov članka guraju tu paradigmu o Istri kao talijanskom Krimu što implicira da se mogu i 'vratiti na sličan način. To pokazuje i na koji način se razmišlja/raspravlja u desničarskim krugovima u Italiji.

Njegova izjava da je Istra oduzeta Italiji zbog odluke velikih sila, a ne zbog ratne pobjede i želje većinskog slavenskog stanovništvada ne želi živjeti u državi koja je 25 godina smatrala Slavene nižim bićima. Slavi, ili brutti Slavi. I tako se ponašala prema njima uz zatiranje slavenskih jezika, kulture, identiteta i povijesti.

Takva politika Italije bila poražena od strane svih naroda Istre. Partizani oslobodili Istru i to dvaput. Jednom od Talijana '43, i od Nijemaca '45. Istra je platila za 25 godina talijanske uprave i četiri godine rata sa 20tak tisuća života. Žrtve su bile sva iz redova sve četiri nacije Istre: Istrijana, Hrvata, Talijana i Slovenaca.

Danas, na pragu 2015., kad smo svi građani jedne super države, Europske unije, ovakav govor prikazuje da mnogi u Italiji i dalje ne odustaju od Istre, kao dijela Italije. Iduće godine, miču se granični prijelazi između Slovenije i Hrvatske. Tada će Istra ponovno biti jedinstveni prostor, prvi put nakon 80 godina. I to će biti svečani trenutak.

Suživot koji imamo u Istri, zajednički mentalitet i povijest sva tri dijela Istre, je ono što nas spaja. Ovakvi komentari, izjave i stavovi na talijanskoj javnoj sceni nas pokušavaju otuđiti i nikako se ne uklapaju u istarsku priču.

Očito i u Italiji, kao i Hrvatskoj i Sloveniji, Istra služi kao vječni motiv desničara koji koriste i najmanji povod da pokušaju dizati tenzije i zarađivati poene i simpatije javnosti preko istarskih leđa. Iz sva tri dijela Istre.

Izvor: http://www.corriere.it/esteri/14_settembre_04/al-bano-sto-putin-come-l-istria-tutti-sanno-che-italiana-52833d10-3404-11e4-a3ec-50d128513f28.shtml

Heroj Grada
Komentari.