Aikido projekt: protiv nasilja među vršnjacima
Objavljeno: 20.09.2017. \\ Sport. \\ Rovinj. \\ 357 pregleda \\ likes 0 comments 0

Kao sportski klub često se u svom radu susrećemo s djecom koja su zlostavljana i odbačena od vršnjaka, koja su zadirkivana zbog svoje različitosti. Djeca nerijetko zbog toga imaju posljedice i u odrasloj dobi. Osjećaju se odbačeno, prestrašeno, nevidljivo, posramljeno, ljutito ili pak imaju poteškoće u uspostavljanju bliskih prijateljstava. Ništa manje posljedice ne trpi ni dijete koje se nasilno ponaša, koje uči da su batine i povrede način da izrazi ljutnju i izbori se za sebe. I to dijete također ima niz posljedica u odrasloj dobi. Ovim projektom želimo dati odgovor za rješavanje te problematike.

Podaci pokazuju da vršnjaci zapravo mogu biti naši najveći saveznici u borbi protiv vršnjačkog nasilja: Učenici koji sami nisu uključeni u nasilje već su uključeni kao promatrači prisutni su u višeod 85% slučajeva nasilja (Espelage, 2002; O`Connel, Pepler i Craig, 1999). Međutim, iz brojnih razloga, samo 10 do 20% njih je spremno pružiti žrtvi određeni oblik pomoći. Ovi podaci pokazuju da vršnjaci zapravo mogu biti naši najveći saveznici u borbi protiv vršnjačkog nasilja, no da je potrebna naša intervencija kojom ih možemo osnažiti i učiniti spremnijima na reagiranje.

Ciljeve koje smo dostigli ovim projektom su: Osvijestiti raširenost nasilja među vršnjacima, naučiti prepoznati nasilje među vršnjacima, podučiti učenike načinima na koji se mogu zaštititi bez da povrijede nasilnika, podučiti učenike načinima na koji kao promatrači mogu pomoći žrtvi i slično.

HVALA MNOGOBROJNIM SUDIONICIMA

Heroj Grada
Komentari.