Adris prodaje TDR i u potpunosti se okreće turizmu i financijama
Objavljeno: 23.09.2014. \\ Politika. \\ Rovinj. \\ 1282 pregleda \\ likes 0 comments 0

Ante Vlahović, vodeći čovjek rovinjske Adris grupe, donio je stratešku odluku o prodaji TDR-a koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine. Prema posljednjim neslužbenim ali pouzdanim informacijama tportala, u utrku za preuzimanje TDR-a vrlo ozbiljno se uključio i Japan Tobacco, piše Tportal.

- Gledajući dugoročno, u uvjetima krajnje koncentracije duhanske industrije, držimo da nismo u mogućnosti značajnije dodavati vrijednost tom dijelu našeg posla. Stoga je razložno razmišljati i o mogućem partnerstvu. Cilj nam je, svakako, zadržati proizvodnju i radna mjesta u Hrvatskoj', ponovili su nam svoj raniji komentar u Adris grupi.

Strateška odluka vodećih ljudi i dioničara Adris grupe da se ide u prodaju TDR-a posve je logična, a upućeni u priču tvrde da je tome trebalo pristupiti i ranije jer bi se postigla viša cijena. TDR-u se dominacija na hrvatskom tržištu smanjuje pa je s nekadašnjih i više od 80 posto udjela on sada na 60 posto tržišnog udjela.

TDR je lani proizveo 9,5 milijardi cigareta, a ako se to usporedi s brojkom od 12,5 milijardi otprije pet godina, jasno je da u Rovinju dugoročno gube borbu s multinacionalkama koje su uspješno 'tukli' u regiji u posljednjih 20 godina. TDR izvozi 65 posto cigareta u regiju i vodeći je igrač u BiH gdje ima 30 posto tržišta, a izvozi u Srbiju, Makedoniju, Sloveniju, Crnu Goru, Kosovo...

No da će Adris potpuno zaokrenuti smjer, i to u osiguravateljski biznis, bilo je jasno kada je krajem prošle godine kupio Croatia osiguranje (CO), najvećeg državnog osiguravatelja. Ukupna vrijednost transakcije koja je uključivala paket dionica i dokapitalizaciju iznosila je 1,7 milijardi kuna. Trenutačno prihod Adris grupe tako iznosi nešto više od šest milijardi kuna.

Bez TDR-a i svega što duhanski biznis veže uza se (Istragrafika, Hrvatski duhani...) Adris gubi prihod od 1,3 milijarde, ali i najveći dio profita grupe, koji doduše bilježi konstantan pad. Ako Ante Vlahović, kao što je zamislio, do kraja godine proda TDR, Adris će imati prihod od oko pet milijardi kuna: oko tri milijarde se odnosi na grupu Croatia osiguranje, blizu 900 milijuna kuna na turizam i proizvodnju hrane, a maloprodajni dio (iNovine i ostalo) nosi oko 850 milijuna kuna prihoda.

Adris je niskozadužena kompanija, a kupnja Croatia osiguranja navodno je u cijelosti financirano vlastitim kapitalom (uoči tog preuzimanja prema neslužbenim su procjenama u Rovinju imali na raspolaganju oko 450 milijuna eura keša).

Novac koji 'sjedne' od prodaje TDR-a sigurno je namijenjen za ekspanziju u osiguravateljskom biznisu. Adris grupa trenutačno želi povećati udio u slovenskom osiguravatelju Sava Re, ali i vrlo ozbiljno cilja na Triglav osiguranje, čija se privatizacija tek očekuje. Prema ocjenama slovenskih analitičara, Triglav bi mogao koštati oko 600 milijuna eura.

Heroj Grada
Komentari.