Analiza programa koje nam nude za Parlamentarne izbore
Objavljeno: 17.10.2015. \\ Politika. \\ 1109 pregleda \\ likes 0 comments 0

Analizirali smo programe tri koalicije koje prema anketi RTL-a osvajaju sve mandate u našoj VIII. IJ, regionalne koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku, SDP-ove i HDZ-ove koalicije. Dosadašnji smjer kampanje pokazuje da se Istri crno piše u narednim godinama. Nakon što je u protekle četiri godine Vlada konačno vratila dijelić silnih milijardi kroz početak gradnje nove bolnice u Puli, te kroz ulaganja u vodnu i cestvonu infrastrukturu. Ponajviše jer je nakon odlaska desetak saborski zastupnika( Reformisti, ORaH, Kajin, Naprijed Hrvatska) većina ovisila o tri IDS-ove ruke u Saboru.

Analizirajući programe triju dominantnih koalicija u Istri i VIII. IJ, došli smo do zaključka da na ovim parlamentarnim izborima ima svega, ali jako malo konkrentnih projekata za Istru, pogotovo od strane nacionalnih koalicija koje predvode dvije najveće stranke.

Parada kiča sa zastavama, svađe sa susjednim zemljama, nikakav ekonomski program i čisto sukobljavanje sa kvazi ideoloških pozicija koje na prezentiraju HDZ i SDP, služe samo kao dimna zavjesa manjku sadržaja koje nude biračima.

HDZ sa svojom hipotekom korupcije i kriminala, SDP sa hipotekom nesnalaženja koje je trajalo tri godine, jako su malo pažnje posvetili Istri, njenim građanima i projektima koji su bitni za daljnji razvoj Istre( drugi krak Ipsilona, željeznica, bivše vojne zone, poljoprivredno i turističko zemljište, EU projekti).

U programu SDP-a - Hrvatska raste, stoji jedan projekt vezan za Istru:

"Projekt Plomin C procijenjen je na vrijednost od 1 milijarde eura. Projektom izgradnje TE Plomin C djelomično se nadomještaju postojeći kapaciteti termoelektrana koje zbog starosti, neučinkovitosti i neprihvatljivosti utjecaja na okoliš izlaze iz pogona."

U HDZ-ovom programu Istra se niti ne spominje. Možda je i bolje s obzirom što nudi SDP-ova koalicija. Višemjesečna kampanja svih glavnih medija( TV, novine, news portali) forsiranja dva bloka okupljena oko SDP-a i HDZ-a očito snažno utječe na istarsko biračko tijelo.

Regionalni blok okupljen oko IDS-a koji čine još Primorsko goranski savez i Lista za Rijeku, dobiva tri mandata, i bori se primat u Istri sa SDP-ovom koalicijom. IDS-ov regionalni blok stavio je naglasak programa na decentralizaciju ovlasti u šest područja: gospodarstvu i poljoprivredi, turizmu, EU fondovima, zdravstvu i socijali, znanju i kulturi te infrastrukturi i zaštiti okoliša.

Naziv kampanje regionalnih stranaka iz Istre i Kvarnera "Pravo na svoje" ukazuje kako je glavni motiv koalicije decentralizacija ovlasti budući da je država centralizirana, troma i onemogućuje razvoj na lokalnoj i regionalnoj razini.

Sve tri regionalne stranke dolaze iz županija koje uplaćuju najmanje od 800( PGŽ) do 900( Istra) milijuna kuna godišnje u državni proračun više nego što potroši. Time se godinama koči razvoj obje županije.

Lijeva koalicija kao glavni motiv nudi anti HDZ kampanju, dok desna koalicija nudi anti SDP kampanju. Bez programa, bez projekata. Za Istru naravno. Nakon što je SDP dodatno centralizirao državu u protekle četiri godine, sada su premijeru opet puna usta Istre, decentralizacije, regionalizma....

Dok ne prođu izbori vjerovatno. Onda će se opet krenuti u nekakve nasilne i neprirodne regionalizacije. HDZ i Karamarko koji u Istri ne očekuju previše glasova, nisu se ni zamarali oko Istre. Jednostavno su procijenili da je bolje obećavati projekte tamo gdje dobivaju više glasova( jug i istok zemlje).

SDP nudi završetak započetih projekata( bolnica, sustavi odvodnje u Puli i Poreču, ulaganja Hrvatskih cesta) od kojih su neki i gotovi, poput Kaštijuna. I samo taj nesretni Plomin C na karbun.

Pametna društva biraju programe i/ili ljude, nezrela društva glasaju protiv nekoga. Od prvih parlamentarnih izbora( kad je glas za HDZ bio glas protiv Jugoslavije, poslije protiv okupacije), za SDP se dva puta glasalo protiv HDZ-a( Tuđmana i Sanadera).

Istra o Karamarku ima opravdano loše mišljenje, kao i o HDZ-u. Mi smo jednostavno drugačija civilizacijska razina. To smo pokazali i na referendumu o braku i na predsjedničkim izborima. Ali osobni stav o Karamarku i HDZ-u ne smije biti jedini motiv kod biranja parlamenta koji će odlučivati o naredne četiri godine.

Istra već godinama je poput lokomotive države: vuče gospodarstvo, čini trećinu turizma, ima snažnu industriju, postavlja standarde u ljudskim pravima. Jednom riječju, prava je građanska perjanica društva.

Baš zato Istra zaslužuje više od ponuđenog Plomina C u sljedeće četiri godine od strane dviju nacionalnih koalicija koje žele upravljati državom. Ovo što se nudi vrijeđa svakog Istrijana, građanina Istre, naše drage goste, a bogami mi i zdravu pamet.

Izvori:

www.hrvatskaraste.org

www.hdz.hr

www.ids-ddi.com

Heroj Grada
Komentari.