90% Istrijan(a)ki za decentraliziranu i samostalnu regiju Istru!
Objavljeno: 11.11.2014. \\ Politika. \\ 2473 pregleda \\ likes 0 comments 0

Prema istraživanju Ipsos plusa koje je naručio predsjednik Ivo Josipović, 88 posto stanovnika demografske regije Istra i Primorje je za snažnu decentralizaciju i 66 posto je za ukidanje županija i uvođenje regija sa povećanim ovlastima.

Ovo je prvi put da je javnosti dostupno istraživanje koje nam pokazuje da su Istrijanke i Istrijani u velikoj većini za uvođenje snažne i autonomne regije Istre. Zadovoljstvo je time veće što ove podatke o ovom za Istru bitnom pitanju naručio predsjednik RH Ivo Josipović.

Ovakav stav većina Istrijanki i Istrijana ne čudi, jer Istra je kao i cijela zapadna Hrvatska, apsolutno zakočena skupom, neefikasnom i velikom javnom upravom koja je postala glavni kočničar bilo kakve mogućnost napretka. Kada tome pribrojimo i da od države živi oko tri milijuna građana, znamo da je današnji sustav koji je izgenerirao ovu katastrofu kojoj se ne nazire kraj, došao do kraja.

Ono što nas u Istri može veseliti, da nakon šest godina krize i recesije u kojem je Istra uspjela zadržati makroekonomske pokazatelje, ali očito je da ne može naprijed:

- 30tak posto veća razvijenost od nacionalnog prosjeka

- stopa nezaposlenosti od 10tak posto, što je bolje od prosjeka eurozone

- 3 milijarde eura BDP i koji nije potonuo poput državnog

- velika ulaganja u turističku i inu infrastrukturu

- snažan razvoj istarskih velikih poduzeća koja su postala vlasnici nacionalnih brandova: Valamar Rivijera; Uljanik grupa( brodogradilišta Uljanik i Treći maj); Adris( kupovina Croatia osiguranja; razvoj Cromarisa i ulaganja milijardi kuna u turističke smještajne kapacitete).

Upravo je to zdravo tkivo istarskog gospodarstva, uz snažan regionalni identitet( bez obzira s kojeg političkog spektra to dolazi: IDS,SDP,HDZ,Zeleni, OraH…) i svojevrsno gađenje građana prema svemu što se dešava u Hrvatskoj u zadnjih 15 godina, najjača karta za buduću autonomiju Istre.

Buduća autonomna regija Istra treba imati sve alate za slobodan razvoj: fiskalnu i upravnu autonomiju, pravo određivanja svojih prioriteta i nadasve jasnu regionalnu politiku koja ne bi bila talac nacionalne katastrofe koju trenutno živimo.

U trenucima kada se u pola Europe javljaju snažni pokreti za autonomnost i nezavisnost regija( pa čak i u našem susjedstvu: Trst i Veneto), izgleda da ni Hrvatska nije ostala imuna na to. A sigurno ni Istra koja od svih regija u Hrvatskoj ima najjači regionalni identitet.

Šteta što se političke stranke u Istri ne sjete da Istra jedina u Hrvatskoj ima pravo na samoodređenje svoj statusa unutar Hrvatske. Istri je to pravo priznao ZAVNOH, i to onog trenutka kad je prihvatio odluku Zemaljskog sabora Istre u Pazinu o pripojenju matici domovini.

Upravo su zato još vredniji podatci koje je dobio predsjednik RH Ivo Josipović, jer sada se i službeno vidi da Istra u svojoj borbi nije sama, budući da i na nacionalnom nivou je 2/3 građana za uvođenje jakih regija i da je preko 70 posto građana za snažnu decentralizaciju.

Da li će Istra sama raspisati( savjetodavni referendum) ili će u sklopu referenduma o ustavnim promjenama, sve je bliže dan kada će Istra biti samostalna regija. I hvala predsjedniku Josipoviću na tome.

Izvori:

http://www.prglas.com/istrazivanje-ispos-puls-o-prijedlogu-ustavnih-promjena-prh/ ;

http://www.mrrfeu.hr/UserDocsImages/Regionalni%20razvoj/Vrijednosti%20indeksa%20razvijenosti%20i%20pokazatelja%20za%20izra%C4%8Dun%20indeksa%20razvijenosti%20na%20%C5%BEupanijskoj%20razini%202013..pdf

Heroj Grada
Komentari.