89 posto birača za neovisni Veneto – slijedi Dekalracija nezavisnosti
Objavljeno: 24.03.2014. \\ Politika. \\ 1536 pregleda \\ likes 0 comments 0

Lokalne političke snage organizirale su referendum o odcjepljenju grada Venecije i regije Veneto od Italije. Ovaj referendum, kojeg centralna vlada u Rimu ne priznaje, trajao je od prošle nedjelje do ovog petka. Velika većina, čak 89% glasača, glasala je za odvajanje Veneta od ostatka zemlje.

Više od 2 milijuna stanovnika sudjelovalo je u referendumu pod nazivom "Referendum za Nezavisnost Veneta". Stopa sudjelovanja na referendumu je također iznimno visoko - 73% stanovnika s pravom glasa glasalo je na referendumu. Sam referendum nema pravnu moć, no organizatori su uvjereni kako je ovo ključni korak prema zahtijevanju punomoćnog referenduma na kojem bi Veneto zaista ponovno postao Mletačka Republika.

Referendum se odvijao putem interneta, a veliki postotak građana koji su glasali pokazuje da su Internet referendumi danas lako izvedivi i u praksi omogućavaju kvalitetnu participaciju građana u određivanju bitnih društvenih pitanja.

Na referendumu su bila postavljena i druga pitanja, tako se glasače pitalo da se izjasne žele li da Veneto, ukoliko dođe do odcjepljenja, ostane dio Europske Unije i NATO pakta. Stanovnici su poprilično podijeljeni po ovom pitanju, bar što se tiče Europske Unije. 55% smatra kako bi Veneto trebao ostati unutar Europske Unije, dok 51% ističe da bi Veneto također trebao ostati unutar Eurozone, tj. zadržati valutu euro. Potpora za ostanak u NATO-u je nešto viša, 64,5%.

Organizatori kampanje ne smatraju kako je ovaj referendum bio "samo anketa", već ističu kako su spremni pokrenuti i konkretne korake - jedan od ozbiljnijih je i usvajanje "Deklaracije o Nezavisnosti Venetoa", kao i prekid plaćanja poreza centralnoj vladi u Rimu.

Predsjednik regije Veneto, Luca Zaia, koji podržava ovaj pokret, ističe kako je regiji dosta Rima. Pristaše nezavisnosti također ističu kako je ekonomija glavni razloga zašto se žele otcijepiti od Rima, navodeći kako je Veneto jedna od najbogatijih i najindustrijaliziranih regija Italije.

Glasnogovornik pokreta za nezavisnost Venetoa, Lodovico Pizzati, komentirao je: "Veneto je regija koja financijski održava Italiju i to je glavni razlog zašto se želimo odvojiti. Plaćamo 70 milijardi eura u porezima talijanskoj državi, a natrag dobivamo samo mali dio, imamo jaz od oko 20 milijardi eura", rekao je.

Profesor povijesti, Paolo Bernardini, također se zalaže za neovisnost te ističe: "Venecija se nalazi u sličnoj situaciju kao i Milano i regija Lombardija, guši je talijanski fiskalni pritisak, koji je preko 60%, ponekad i 70%. Govorimo o jednom od najvećih fiskalnih pritiska na svijetu. Stvaranjem nove, male i efikasne, države, smanjili bismo fiskalni pritisak na naše građane, dok bi u isto vrijeme vratili nezavisnost gradu Veneciji, koja je bila svjetionik europske civilizacije sve do 1797. kada je taj svjetionik ugasio Napoleon Bonaparte".

Heroj Grada
Komentari.