750 mladih odradilo vježbenički staž u Istri u zadnjih godinu i pol
Objavljeno: 29.10.2014. \\ Politika. \\ 702 pregleda \\ likes 0 comments 0

Dosad se prijavilo 100njak zainteresiranih na natječaj Istarske županije "Moj prvi posao" putem kojeg traže 28 vježbenika za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Prijava sa dokazima o ispunjavanju traženih uvjeta može se dostaviti na adresu onog županijskog upravnog tijela u kojem kandidat želi obavljati osposobljavanje i to još danas i sutra jer rok ističe zaključno sa četvrtkom, 30. listopadom.

Iz županije su nam pojasnili da im je plan osigurati osposobljavanje za 11 vježbenika srednje stručne spreme upravne, tehničke ili ekonomske struke i 17 vježbenika magistra struke ili stručnih specijalista iz područja društvenih znanosti i iz područja tehničkih znanosti.

- Projektom "Moj prvi posao" želi se omogućiti vježbenicima da, uz rad s mentorom, kroz godinu dana steknu iskustvo samostalnog obavljanja poslova. Iskustva dosadašnjih polaznika stručnog osposobljavanja pokazala su se više nego pozitivnima i, ono najvažnije, mnogim bivšim vježbenicima upravo je to omogućilo zapošljavanje u struci, priopćili su iz Županije.

Tijekom 2013. godine, na području Istarske županije, u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u javnom i privatnom sektoru, stručno osposobljavanje prošlo je 428 osoba, a u 2014. godini, zaključno s 30. rujnom, njih 320. Iskustva dosadašnjih polaznika stručnog osposobljavanja pokazala su se više nego pozitivnima i, ono najvažnije, mnogim bivšim vježbenicima upravo je to omogućilo zapošljavanje u struci.

S druge strane, proračun Županije ne tereti trošak rada tih radnika s obzirom da Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) plaća doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i zaštitu na radu, a plaća i novčanu pomoć od 1.600 kuna mjesečno radniku i troškove prijevoza.

Ponavljamo, natječaj je otvoren još danas i sutra. Ovo je odlična prilika za stjecanje prijeko potrebnog iskustva potrebnih za tržište rada u današnje vrijeme, kad prilika za 'pravi' posao za mlade i nema previše van turističkog ili IT sektora.

Heroj Grada
Komentari.